Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Povestea unui câine neobișnuit al Poliției de Frontieră

Ciobănescul belgian muncește din greu în cadrul Poliției de Frontieră a Moldovei: câinele a salvat multe vieți omenești, descoperind zeci de kilograme de droguri. Iată povestea unui câine neobișnuit al Poliției de Frontieră.
Sputnik

Faceți cunoștință - acesta este ”Grom”, unul dintre cei mai buni patrupezi ai Poliției de Frontieră din Moldova. De-a lungul anilor el a descoperit zeci de kilograme de substanțe narcotice. Dar câinele, pe lângă mirosul de excepție pe care îl are, are la activ și reținerea mai multor infractori.

Inspectorul chinolog al Poliției de Frontieră a Moldovei, Artur Domnșor, care l-a dresat pe Grom a povestit pentru Sputnik povestea partenerului său patruped.

"În cadrul Poliției de Frontieră el a apărut în 2013. Avea o lună și jumătate. Nu era cel mai frumos dintre câini, dar mi-am promis că îl voi face un câine bun și muncitor. La șapte luni el răspundea la toate comenzile - căuta "substanțe interzise”, cunoștea toate mirosurile, nu se temea de sunetul armei și nu se temea de nimic”, a declarat inspectorul.

Majoritatea inspectorilor chinologi îi întreți pe câinii de serviciu la domiciliu pentru a vedea mai bine cum se dezvoltă. Aceștia fac antrenamente zilnice. Mai mult, cu cât câinele este mai tânăr, cu atât sarcina pe care o are este mai mare.

"Împreună cu Grom colaborăm adesea cu angajații Inspectoratului de Poliție Glodieni, Bălți, Râșcani... Cât despre cantitate - vorbim despre zeci de kilograme, în mare parte marijuana. În urmă cu aproximativ trei săptămâni am găsit pilule psihotrope la acest punct de control. Sunt mulțumit și mândru de aceasta", a declarat Domnișor.

Grom are deja șapte ani. Potrivit mentorului său, aceasta este o vârstă aproape de pensionare. "Dar acum pregătesc un alt câine în locul lui. De exemplu, încerc să nu mai comit greșelile pe care le-am făcut în timpul antrenamentelor cu Grom. Cum se spune, omul, cât trăiește, învață", a spus inspectorul chinolog.

După ce a fost trecut în rezervă, câinele o să ducă o viață obișnuită în familia instructorului său.

”Toți băieții își păstrează câinii pentru ei înșiși. Conducerea centrului chinologic nu încurajează ca după pensionare patrupedul să fie dat undeva departe. Ei păstrează o evidență strictă - întocmesc un act despre locul  unde va continua să trăiască și care va soarta sa pe viitor. Dar toată lumea păstrează câinii pentru ei înșiși", a conchis Domnișor.