Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce riscăm dacă nu postim: Explicațiile unui preot ortodox - Video

Suntem în ajunul Postului Mare, adică Postului Paștelui. Cum se face pregătirea de intrare în Post și ce se întâmplă dacă nu postim.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 mart – Sputnik. Cine nu postește în Postul Mare, nu-l iubește pe Dumnezeu și nu respectă ”Majestatea Divină”. Aceasta este învățătura din predica despre Post a Părintelui Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni din Iaşi.

În predica sa, părintele spune că postul este „Maica Sănătății” și are o vechime și o căruntețe de-o vârstă cu Adam.

„Deci, prima poruncă a postului a fost în Rai „din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci..”, ne învață sfântul părinte.

Se spune despre cel care nu postește deloc că nu va vedea pe Dumnezeu niciodată. Iar cine nu postește nici măcar miercurea și vinerea, nu va avea un suflet simțitor.

Călugărul de la Vlădiceni ne învață și cum se ține corect postul.

„Adevăratul post se ține cu ciorbă sau borș de legume, fasole, cartof, varză, cu păstăi sau ce ai pus la borcan din gradină sau din piață. Dar în momentul în care mănânci semipreparate și înlocuitoare de carne și brânză, nu ai postit așa cum trebuie. Aceste produse conțin numai chimicale și așa cum se spune, sunt „produse petroliere””, ne povățuiește părintele Calistrat.

Pe cei bolnavi, preotul în îndeamnă să respecte sfatul medicului, iar când obligăm copiii să postească trebuie să avem discernământ.

„Este necesar să învețe de mic să țină post, dar cu măsură. Am văzut și mici exagerări, când un copil de 7 ani, a ținut tot postul. Nu este indicat și nu trebuie să facem abuz. De la adolescență în sus, se ține post”, detaliază părintele.

Din predica părintelui Calistrat învățăm că există mai multe trepte ale postului. Și anume, flămânzirea, iar satana are o tactică și îți aduce pofta. Doar dacă biruiești în fața acestor ispite primești cunună.

Postul Paștelui 2020: înaltă față bisericească, sfaturi pentru creștini

Alte trepte ale postului sunt: cea fără untdelemn, postul sec-cu legume fierte, postul negru-cu pâine și apă, la ora 15 sau la 18.

„Sunt și trepte foarte înalte, dar și foarte rare, în care te hrănești cu Mană Dumnezeiască, cu Sfânta Împărtășanie și cu Harul lui Dumnezeu”, mai povestește preotul de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași.

Amintim, creștinii ortodocși intră de luni, 2 martie, în Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai sever post de peste an.

Postul nu înseamnă doar restricții alimentare, mai întâi de toate este vorba despre rugăciune. Dezlegare la pește creștinii vor avea în data de 7 aprilie, de Buna Vestire, și pe data de 12 aprilie, de Florii. Sărbătoarea Paștelui este marcată în acest an pe data de 19 aprilie.