Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mesaj de la Strasbourg privind ingerința în justiția din Moldova a altor ramuri statale

Președintele CSP Angela Motuzoc a vorbit în cadrul Adunării Generale a Procurorilor despre constatările Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni cu privire la reforma justiției din Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 feb - Sputnik. Președintele Consiliului Superior al Procurorilor din Moldova, Angela Motuzoc, a ținut un discurs în această dimineață în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, în care a vorbit despre carențele sistemului de drept din Republica Moldova.

Șefa CSP a declarat că, în premieră, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni a exprimat îngrijorări legate de modificarea legislației cu privire la procuratură în Moldova. Angela Motuzoc susține că această structură cu sediul la Strasbourg a notat în cadrul avizului asupra proiectului de modificare a legislației cu privire la procuratură:

”Ar trebui evitată orice ingerință în activitatea procurorilor de către alte ramuri ale puterii de stat”, se menționează în nota Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni.

Precizăm că anul trecut Guvernul condus de Maia Sandu și-a asumat răspunderea pentru un proiect de lege care-i permitea premierului să-i propună Consiliului Superior al Procurorilor candidații la funcția de procuror general.

Stoianoglo, mesaj tranșant: Procurorii ”businessmeni” să-și caute de lucru în altă parte
Socialiștii au taxat inițiativa pe care au calificat-o drept anticonstituțională și au depus o moțiune de cenzură împotriva Cabinetul de Miniștri condus de Maia Sandu.

În cadrul discursului ținut în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, Angela Motuzoc a precizat că extrapolarea unor cazuri individuale de abuz în rândul procurorilor afectează imaginea întregului sistem al Procuraturii, iar CSP trebuie să-și afirme rolul său de garant al respectării drepturilor omului. 

Șefa Consiliului Superior al Procurorilor a mai declarat că în 2019 instituția pe care o conduce a inițiat 51 de proceduri disciplinare în urma cărora procurorii care au admis derogări au fost avertizați, mustrați sau le-au fost reduse salariile. 

”Multe dosare penale sunt tratate superficial, fără o analiză a circumstanțelor și fără a exercita meseria onest și corect, în spiritul respectului pentru drepturile omului”, a constatat președintele CSP. 

Angela Motuzoc a mai declarat că va pleda pentru sporirea competențelor Consiliului Superior al Procurorilor pentru a avea instrumente clare în ceea ce privește verificarea integrității procurorilor.