Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Relații parlamentare și integrare – Moldova, tot mai aproape de UEEA

La Chișinău s-a desfășurat o conferință dedicată relațiilor Moldovei cu statele membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, la care s-a făcut un bilanț al beneficiilor pe care țara noastră le-a avut în urma acestei colaborări.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Astăzi Uniunea Economică Eurasiatică este o comunitate de state care se dezvoltă dinamic, iar membrii ei se bucură de drepturi egale. În același timp, Moldova, care a semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană nu este pusă în situația să aleagă: sau cu unii, sau cu alții, așa cum s-a întâmplat în 2014, când autoritățile de atunci de la Chișinău au decis să meargă pe calea de Uniunea Europeană. Despre asta s-a discutat în cadrul conferinței tematice: "Moldova și UEE: perspective de colaborare", care s-a desfășurat miercuri la Chișinău.

Autoritățile – gata de colaborare, iar diplomații – gata să ajute

Şeful Direcției Cooperare Bilaterală din cadrul MAEIE, Igor Bodiu, a declarat că noțiunea de integrare era percepută doar într-un sigur sens – cel de integrare europeană. Dar, spune diplomatul, astăzi țara noastră are nevoie să colaboreze și cu alte structuri integraționiste.

"Eu cred că concluziile făcute în cadrul acestei conferințe ne vor permite să găsim răspunsuri la unele întrebări controversate ce țin de vectorul dezvoltării externe și al integrării țării", a declarat diplomatul.

La rândul său, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a spus că acum autoritățile de la Chișinău au posibilitatea să urmărească cum se dezvoltă Uniunea Economică Eurasiatică, care este a doua ca mărime după Uniunea Europeană.

"Pentru țară este evident ce potențial oferă UEE – ușile larg deschise spre o piață de 180 de milioane de consumatori pentru produsele tradiționale moldovenești, posibilitatea de a atrage investiții pentru modernizarea economiei și pentru a rezolva problemele sociale ale muncitorilor imigranți", a declarat diplomatul rus.

Vasnețov a precizat că UEE nu trebuie să fie percepută în Moldova ca o structură concurentă cuiva. Activitatea externă a uniunii are un caracter accentuat deschis și UEE este gata să accepte orice formă de colaborare, a adăugat șeful misiunii diplomatice rusești în Republica Moldova.

Citiți mai multe detalii despre felul în care s-a desfășurat conferința tematică "Moldova și UEE: perspective de colaborare" pe ru.sputnik.md.