Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ion Chicu i-a asigurat de sprijinul său pe reprezentanții unei companii din România

Premierul Ion Chicu i-a asigurat „de tot sprijinul” pe reprezentanții companiei din România ce dezvoltă un parc eolian în sudul Republicii Moldova. Proiectul ar urma să devină funcțional în 2022 și să acopere 15% din consumul anual de energie al țării.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 feb – Sputnik. Premierul Ion Chicu s-a întâlnit miercuri, 19 februarie, cu un grup de investitori români, reprezentanți ai companiei „Energo Continent”, care dezvoltă un parc eolian de 180 de MW în sudul Republicii Moldova.

România importă masiv energie electrică. Ce se întâmplă cu producția internă

Investitorii i-au spus premierului că, pentru a continua finanțarea și implementarea proiectului, au nevoie de confirmarea autorităților de la Chișinău că acest proiect este necesar și se încadrează în Strategia energetică a Republicii Moldova.

În răspunsul său, Ion Chicu i-a asigurat pe investitorii români „de tot sprijinul Guvernului în finalizarea construcției parcului eolian și livrarea energiei electrice verde către consumatori”, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

Ion Chicu i-a asigurat de sprijinul său pe reprezentanții unei companii din România

Reprezentanții companiei „Energo Continent” au afirmat că proiectul va fi funcțional în 2022 și că estimează o producția anuală ce poate asigura aproximativ 15% din consumul anual de energie al Republicii Moldova.

Inedit: Arbori care transformă lumina solară în energie, pe străzile Capitalei – Detalii

„Salutăm și vrem să atragem cât mai mulți investitori în Republica Moldova, mai ales când e vorba despre energie regenerabilă. Sunt gata să acord orice suport. Mă bucur că vedeți Moldova ca potențial de investiție. Suntem convinși că dacă vom crea o bază economică solidă, atunci rezolvăm o mare parte din problemele confruntate de țara noastră”, a declarat Ion Chicu, citat în comunicatul oficial.

Proiectul „180 MW Vulcănești Wind Project in the Republic of Moldova” a fost inițiat în anul 2010, în colaborare cu Fondul de Investiții „InfraVentures” al IFC, care este o divizie de investiție a Băncii Mondiale. Pentru operarea și mentenanța celor 60 de turbine electrice vor fi angajați în jur de 70 de oameni.