România importă masiv energie electrică. Ce se întâmplă cu producția internă

Anul trecut, România a fost importator net de energie electrică și, deși acest lucru se cunoștea, noutatea este că, potrivit datelor oficiale, volumul importurilor s-a dublat în 2019.
Sputnik

BUCUREȘTI, 17 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. În raportul Transelectrica referitor la balanța Sistemului Energetic Național pe 2019 se precizează că, în perioada ianuarie – decembrie 2019, consumul intern net a scăzut cu 1,1%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În aceeași perioadă, producția netă de energie a scăzut cu 7,8%.

”Schimburile fizice transfrontaliere de export au scăzut cu 25% față de perioada similară din 2018, iar fluxurile transfrontaliere de import au înregistrat o creștere de 95%”, se arată în raportul menționat.

În anul 2018, exporturile de electricitate al țării au fost de 5,4 TWh, la o producție de 60,7 TWh, iar importurile au fost de 2,8 TWh. Situația s-a deteriorat în 2019: exporturile s-au redus până la 4 TWh, importurile aproape s-au dublat, până la 5,5 TWh, iar producția a scăzut până la 56 TWh, informează economica.net.

Aportul tuturor surselor clasice a scăzut, iar cel mai abrupt declin a fost la termocentrale. Creșterea a fost consemnată numai la regenerabile.

”Analizând ponderile componentelor mixului de producție netă pentru intervalul ianuarie - decembrie 2019 se observă că cea mai mare pondere - 37,7% - este reprezentată de componenta termo urmată de componenta hidro - 28%, iar energia produsă din surse regenerabile și nucleară au o pondere de aproximativ 15,8% și respectiv 18,5%”, se arată în raportul Transelectrica.