Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Locul din Moldova cu cele mai multe drame şi durere - „Aici se moare altfel“

Într-un loc din Moldova se consumă cele mai multe drame cumplite pe metru pătrat. Aici copii fără speranţă se sting sub privirile neputincioase şi pline de durere ale părinţilor. Ce se întâmplă în acest loc.
Sputnik

BUCUREŞTI, 16 feb – Sputnik, Doina Crainic. La secţia de Îngrijiri Paliative de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi „se moare altfel”, iar aici poţi auzi durerea mămicii care spune „copilul trebuia să mă îngroape pe mine, nu eu pe el“, spune dr. Antonela Ciobanu, medic primar pediatrie, coordonator al secţiei.

„De aproximativ un an este aproape mereu plin, din punct de vedere oncologic în pediatrie există o creştere în ultimii ani. Creşterea adresabilităţii la noi o pun şi pe baza faptului că a început să fie cunoscută în rândul părinţilor existenţa acestei secţii“, a precizat medicul, citat de ZiaruldeIasi.ro

La această secţie ajung copii afectaţi de boli nevindecabile şi care pot să beneficieze de alte îngrijiri decât simplul tratament al bolii, astfel încăt să fie uşurată pe cât posibil suferinţa copiilor, pentru a nu avea dureri, pentru a putea respira, a se putea hrăni.

Statistici alarmante: Boala de care suferă peste 80 de mii de moldoveni
Pentru a se încerca, pe cât posibil, îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor, echipa nu este formată doar din medici, asistenţi, infirmiere şi îngrijitoare, ci ea cuprinde şi un psiholog, un asistent social, un kinetoterapeut, un preot sau un pastor.

De obicei, bebeluşii care ajung în acest compartiment au malformaţii sau diferite afecţiuni pentru care este nevoie de oxigen şi nu pot fi trataţi acasă.

Anul trecut, medicii au avut grijă de o adolescentă care, din cauza unei tumori cerebrale, a rămas paralizată la pat, în timp ajungând să îşi piardă şi vederea.

În momentul când jurnalista de la Ziarul de Iaşi a vizitat secţia, erau internaţi cinci băieţi pe cele cinci paturi. Doi dintre ei aveau tetraplegie, adică paralizie la mâini şi picioare, dar şi un retard sever, fiind imobilizaţi la pat şi având nevoie să fie hrăniţi prin sonda de gavaj. Ceilalţi aveau tumoră cerebrală, mucoviscidoză, ciroză sau malformaţie a inimii.

Sunt şi părinţi care refuză să îi spună copilului ce boală au şi că nu există şansă de vindecare.

„Am avut cu mulţi ani în urmă, la Oncologie, un copil a cărui mamă se încăpăţâna să nu îi spună ce boală are. Între ei era o situaţie foarte tensionată, el ştia ce boala are, avea atunci 17 ani, ştia să caute pe Internet, unde a şi găsit că este vorba despre limfom, dar mama refuza efectiv să îi spună. Apoi s-a ajuns ca el să o acuze că nu are încredere în el ca să discute deschis“, a mai spus dr. Antonela Ciobanu.