Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

După cinci cutremure produse în Moldova, alte două cutremure importante în această noapte

Pe 13 februarie în România s-a înregistrat o activitate seismică intensă, iar cele cinci cutremure din regiunea Moldovei, județul Vaslui, zonă cu intensitate seismică rară, au fost urmate de alte două în Vrancea.
Sputnik

CHIŞINĂU, 14 feb - Sputnik. Institutul român de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a fixat în seara zilei de joi două cutremure nocturne în județul Buzău, zona seismică Vrancea. Ambele au avut magnitudinea de peste 3 grade pe Richter.

„În ziua de 13 Februarie 2020, la ora 22:02:21 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, BUZĂU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.4, la adâncimea de 104km”.

Potrivit sursei citate, cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 74km E de Braşov, 80km NE de Ploieşti, 114km S de Bacău, 116km V de Brăila, 117km V de Galaţi, 130km N de Bucureşti, 154km NE de Piteşti, 189km E de Sibiu, 195km SV de Iaşi, 195km N de Ruse.

„În ziua de 13 Februarie 2020 la ora 21:55:21 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, BUZĂU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.5, la adâncimea de 124km”.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 56km SE de Braşov, 58km N de Ploieşti, 113km N de Bucureşti, 128km NE de Piteşti, 134km S de Bacău, 136km V de Brăila, 139km V de Galaţi, 169km E de Sibiu, 178km N de Ruse, 216km SV de Iaşi.

Tot pe 13 februarie s-au produs alte cinci cutremure, dar într-o zonă mai puțin obișnuită - județul Vaslui. Toate au fost de mică adâncime. Patru dintre acestea au avut loc în dimineaţa zilei, iar al cincilea - la ora 18:30. Acesta a fost şi cel mai puternic, având magnitudinea de 3,3.

Reporterul Sputnik l-a întrebat în context pe directorul onorific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, dacă ar trebui să ne așteptăm la un cutremur mare în România și Republica Moldova într-o perioadă apropiată.

”Când se vor întâmpla cutremure mari în România, va fi afectată și Republica Moldova, și Ucraina”, a declarat Mărmureanu.

Specialistul a precizat totodată că, ”deocamdată, nu este cazul să ne așteptăm la producerea unui asemenea seism”.

Mai mult, seismologul a reluat o idee pe care a expus-o și în alte împrejurări, potrivit căreia, în România, se vor produce cutremure mari abia după anul 2040.

Mărmureanu a atenționat însă asupra activității seismice din zona Africii care, potrivit lui, va avea un impact semnificativ la nivel global. El a explicat că Africa se va rupe în două, ”se va forma un nou continent spre Răsărit”.

Anterior, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoară, a declarat că în prezent savanții nu pot stabili cu exactitate când vor avea loc cutremurele de pământ. Însă ultimele cercetări demonstrează faptul că seismul este inevitabil.

Potrivit seismologului, statisticile arată că, o dată în 36-37 de ani, au loc mari cutremure cu epicentrul în Munții Carpați, zona Vrancea. Aceste seisme sunt resimțite puternic și în țara noastră.

”Ultimul cutremur de mare intensitate a avut loc în 1977. Atunci, în București, au decedat 77 de oameni. Din fericire în Chișinău nu au fost victime", a amintit Igor Nicoară.