Președintele Iranului, declarații incendiare despre SUA

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a făcut, cu prilejul unei mari adunări la Teheran, câteva declarații memorabile despre Statele Unite ale Americii
Sputnik

BRUXELLES, 12 feb - Sputnik, Daniela Porovăț. Rouhani a spus în fața auditoriului că Statele Unite nu suportă rezistența națiunii iraniene în fața presiunilor americane și alungarea americanilor în urmă cu 41 de ani din Iran.

Iranul vrea să-și consolideze forțele armate
”Este insuportabil pentru Statele Unite să accepte victoria unei mari naţiuni şi că o superputere a fost alungată de pe aceste pământuri”, a afirmat Rouhani, el celebrând alături de o mulțime imensă de iranieni împlinirea a 41 de ani de la instaurarea Republicii islamice după plecarea şahului Mohammad Reza Pahlavi.

”Este natural pentru ele (SUA) să fi visat, vreme de 41 de ani, la o revenire pe aceste pământuri, pentru că ele ştiu că suntem una din ţările cele mai puternice” din Orientul Mijlociu, a mai spus preşedintele iranian.

Președintele de la Teheran s-a referit în discursul său și la atacurile, amenințările și presiunile exercitate de SUA la adresa Iranului:

”În ultimii doi ani, America a pus o asemenea presiune asupra iubitului nostru popor, asupra întregului nostru sistem comercial, asupra tuturor importurilor noastre şi a tuturor necesităţilor ţării, pentru a epuiza răbdarea poporului nostru”, a mai spus Hassan Rouhani.

Dar președintele Iranului a pus punctul pe i arătând diferența de civilizație și cultură dintre Iran și SUA:

”Americanii nu au înţeles măreţia poporului iranian. Statele Unite cred că se confruntă cu 41 de ani de civilizaţie. Nu, americanii se confruntă cu mii de ani de civilizaţie iraniană”, a concluzionat Rouhani.

Sute de mii de iranieni au defilat astăzi pe străzile din Teheran şi din alte oraşe ale ţării pentru a marca împlinirea a 41 de la revoluţia islamică, pe fondul escaladării tensiunilor cu Statele Unite.

Iranul s-a aflat foarte aproape de un conflict deschis cu Statele Unite luna trecută, după atacul american cu dronă în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani la Bagdad. Teheranul a răspuns prin atacuri cu atacuri împotriva a două baze din Irak unde erau găzduiţi militari americani.

Tensiunile au fost marcate de provocări americane neîncetate, precum gestul preşedintelui Donald Trump care a retras unilateral SUA în 2018 din acordul nuclear şi a reimpus sancţiuni.