Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Leul se depreciază: Cursul valutar BNM pentru 12 februarie

Leul moldovenesc își continuă deprecierea în raport cu cele mai importante valute de referință. Euro și dolarul s-au scumpit semnificativ în prima jumătate a săptămânii. Prețul dolarului a crescut cu 16 bani, iar euro s-a scumpit cu 10 bani în două zile.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 feb - Sputnik. La cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) anunțat pentru miercuri, 12 februarie, un dolar american echivalează cu 17,63 lei, un euro – cu 19,24 lei, o hrivnă ucraineană – cu 72 de bani, un leu românesc – cu 4,03 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 28 de bani.

Leul se depreciază: Cursul valutar BNM pentru 12 februarie

Comparativ cu ziua de marți, dolarul s-a scumpit cu 8 bani la cursul valutar BNM, iar prețul euro a crescut cu 2 bani. Prețurile hrivnei ucrainene, leului românesc și rublei rusești, de semenea, sunt în creștere ușoară. Moneda rusească a atins o cotație datorită căreia urcă din nou pragul de 28 de bani pentru o rublă.

Inflația în ianuarie 2020: Iată ce produse și servicii s-au scumpit cel mai mult

Tendință lentă de depreciere a monedei naționale favorizează exporturile: produsele exportatorilor moldoveni, avându-și prețul inițial în lei, devin mai competitive pe piețele externe. Deprecierea leului îi întristează însă pe moldovenii care-și primesc salariul în lei, dar cumpără euro și dolari pentru a aduna, de exemplu, de un apartament sau o mașină. De asemenea, scumpirea valutelor determină creșterea prețurilor produselor de import de pe rafturile magazinelor și din piețe.

În general, aprecierea și deprecierea leului moldovenesc nu reflectă starea economiei, dar reflectă tranzacțiile pe piața valutară internă. Oferta mare, confortabilă de valută are ca efect aprecierea leului, în timp ce oferta sub cerere sau diminuarea acesteia determină scumpirea valutelor și, respectiv, deprecierea monedei naționale.