Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șomeri cu diplome: Câți moldoveni cu studii superioare nu-și pot găsi un loc de muncă

Mii de studenţi ai universităţilor din Republica Moldova intră în șomaj imediat după absolvire. Unii își dau seama că nu mai doresc să facă o carieră pe specialitatea aleasă, iar alții descoperă cu stupoare că profesia lor nu este solicitată pe piață.
Sputnik

Numeroși tineri din Republica Moldova absolvă facultăți, însă, din păcate, diplomele nu le asigură un loc de muncă. Datele Biroului Național de Statistică arată că în 2018 în țara noastră erau 9.700 de șomeri cu studii superioare. 

Cea mai gravă situație la acest capitol s-a înregistrat însă în 2010. Atunci, în Moldova existau de două ori mai mulți șomeri decât în 2018 - peste 18.300.

Șomeri cu diplome: Câți moldoveni cu studii superioare nu-și pot găsi un loc de muncă

De altfel, datele despre ocupația persoanelor cu studii superioare au început să fie colectate de Biroul Național de Statistică abia în anul 2000, astfel nu este posibilă analizarea situației de până la începutul celui de-al treilea mileniu. 

Ce sume poate primi de la stat, ca ajutor de șomaj, un cetățean fără loc de muncă

Mult mai căutați pe piață sunt meseriașii și muncitorii calificați, decât absolvenții instituțiilor de învățământ superior. Datele statistice arată că în 2018 în Moldova activau peste 161 de mii de persoane cu studii medii de specialitate și peste 287 de mii cu nivelul de instruire secundar profesional. 

Numeroși tineri din țara noastră sunt șomeri, deși, potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în prezent există 8000 de locuri vacante, dintre care 3000 - în municipiul Chișinău.

Acest fenomen are loc și pentru că școala moldovenească nu întotdeauna ţine cont de cerinţele de pe piaţa muncii.

Ce face Guvernul ca să reducă rata șomajului în Moldova

Începând cu anul 2018, agenții economici din Moldova care creează noi locuri de muncă primesc de la stat câte 40 de mii de lei pentru fiecare salariat recrutat. 

Date noi: Câți moldoveni primesc „salarii în plic” și unde avem mai mulți șomeri

Printre criteriile de eligibilitate pentru acordarea subvenției se numără creșterea numărului de salariați cu cel puțin 100 de persoane, salariul mediu lunar la întreprindere pentru persoanele angajate nu trebuie să fie mai mic de 75 la sută din cuantumul salariului mediu lunar pe economie, agentul economic nu trebuie să aibă restanțe la achitarea impozitelor și taxelor față de bugetul public național.

Potrivit unei decizii de Guvern, implementarea mecanismului privind subvenționarea creării locurilor de muncă va contribui la stimularea investițiilor şi creșterea economică, la sporirea nivelului ocupării forței de muncă, creșterea plăților la bugetul consolidat și diminuarea evaziunii fiscale.