CHIȘINĂU, 4 feb – Sputnik. Prim-ministrul Ion Chicu a prezidat marți, 4 februarie, o ședință în care s-a discutat problema insuficienței forței de muncă.
Șeful Guvernului a dispus ca scenariile de imigrare în Republica Moldova în scop de muncă să le fie prezentat tuturor companiilor interesate, în cadrul unui eveniment public. Totodată, prim-ministrul a subliniat că este necesară păstrarea „siguranței pieței interne a forței de muncă”.
Ion Chicu a vorbit în debutul ședinței despre deficitul de forță de muncă semnalat de oamenii de afaceri, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.
Deficitul de forță de muncă este cantitativ și calitativ, afectează direct competitivitatea afacerilor locale și compromite intențiile investiționale. Pe de altă parte, Programul de Acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023 este concentrat pe atragerea investițiilor, industrializarea țării și crearea locurilor de muncă.
Insuficiența forței de muncă poate compromite realizarea programului de acțiuni al Guvernului și din acest motiv „companiile solicită simplificarea procesului de aducere a forței de muncă din afara Republicii Moldova”, se arată în comunicatul oficial.
Deficitul de muncitori va deveni acut în sezonul desfășurării lucrărilor de construcție a drumurilor, planificate pentru anul 2020, unde va fi nevoie de un volum mare de resurse umane, au menționat participanții la ședință.
Premierul Ion Chicu le-a solicitat responsabililor să simplifice procedurile și să reducă termenele de procesare a dosarelor cetățenilor străini ce doresc să vină în Republica Moldova pentru a se angaja în câmpul muncii.
Legislația națională referitoare la imigrarea străinilor în scop de muncă a fost actualizată, a declarat în ședință șeful Biroului Migrație și Azil (BMA), Olga Poalelungi. Potrivit ei, a fost simplificat regimul de obținere a vizelor, inclusiv s-a renunțat la necesitatea invitației pentru cetățenii mai multor țări. Lista statelor ai căror cetățeni au nevoie de viză de intrare în Republica Moldova a fost redusă până la 58 de țări.
La ora actuală, examinarea dosarelor de imigrare în scop de muncă durează 30-40 de zile, comparativ cu 90 de zile cât era anterior, iar dosarul a fost simplificat la maximum, a precizat șeful BMA.
Contractul de muncă pentru cetățeanul străin conține „o constrângere”: mărimea salariului minim obligatoriu nu trebuie să fie mai mică decât salariul mediu pe economie, a menționat Olga Poalelungi.
În ședința prezidată de premierul Ion Chicu s-a mai constatat că „forța de muncă este locomotiva economiei, generatoare de valoare adăugată și taxe”, iar simplificarea procedurilor de imigrare a forței de muncă va impulsiona atingerea obiectivelor de modernizare a infrastructurii și de creștere a economiei naționale.
Populația Republicii Moldova continuă să scadă
Sputnik Moldova a scris anterior că populația stabilă a Republicii Moldova este de 2,68 milioane de persoane, potrivit Biroului Național de Statistică. Numărul locuitorilor va continua să scadă, potrivit demografilor, din cauza plecării moldovenilor peste hotare și a reducerii natalității.
„În ultimii ani, locuitorii țării au fost masiv implicați în migrația internațională. Astfel, în 2017, din țară au emigrat în jur de 160 de mii de persoane, iar 110 mii de persoane au imigrat în țară, majoritatea dintre ei fiind emigranții reîntorși”, a precizat BNS.
Fiecare a treia persoană din Republica Moldova are între 60 și 64 ani, iar 11,3% sunt persoane care au depășit vârsta de 80 ani.
Conform datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, la 1 ianuarie 2019, numărul pensionarilor a constituit 703,9 mii persoane (din totalul populației de 2,68 de milioane), inclusiv 21,4 mii pensionari angajați ai „organelor de forță”.