Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calendar Ortodox: Minunile Cuviosului Eftimie cel Mare, izbăvitorul de boli grele

Află mai multe despre viața Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare, cel care mai este numit și izbăvitorul de boli grele.
Sputnik

CHIȘINĂU, 2 feb — Sputnik. Astăzi, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Cuviosul Parinte Eftimie cel Mare, izbăvitorul de boli grele.

Viața Cuviosului Eftimie cel Mare

El a trăit în secolul al IV-lea, în vremea împăratului Grațian. Numele său înseamnă în limba greacă "voie buna".

De la Chiril Monahul aflăm că Sfântul Eftimie a trăit pe vremea împăratului Grațian. S-a născut în Melitina, în cuprinsul mitropoliei Armeniei, din pântece sterp și neroditor, asemenea Sfântului Ioan Bote­zătorul. Părintii săi, Pavel și Dionisia, fiind de neam bun și drept­cre­din­cioși, se rugau necontenit pentru ca Dumnezeu să le dăruiască un fiu.

Într-o noapte, pe când se rugau, au avut o vedenie auzind: «Ve­seliți-vă, ve­seliți-vă, pentru că, iată, v-a dăruit Dumne­zeu fiu, numit cu numele veseliei, căci prin nașterea sa dăruiește Dumnezeu veselie Bise­ricilor Sale», aflam din scrierile lui Chiril Monahul.

Calendar Ortodox: Minunile Cuviosului Eftimie cel Mare, izbăvitorul de boli grele

Minunile Cuviosului Eftimie cel Mare

El fost hirotonit preot și a primit purtarea de grija a sfintelor mănăstiri și schituri. Avea 29 de ani când s-a dus la Ierusalim, așe­zându-se într-o peșteră, loc în care multora le-a fost de folos, izbăvindu-i de boli grele, rugăciunile sale aducând ploi în vreme de secetă, tămăduind pă­mântul de la nerodire. A hrănit 400 de călători, în timp ce nu avea pâine nici pentru zece persoane. De asemenea, cu ajutorul rugăciunilor lui, a vindecat multe femei care nu puteau avea copii.

Calendar Creștin Ortodox 2018: Cele mai importante sărbători din luna februarie

Preacuviosul părinte s-a mutat la Domnul când avea 97 de ani, știind însă dinainte ziua adormirii sale.

Troparul Sfântului Eftimie cel Mare

Veselește-te pustie ceea ce nu nășteai, bucură-te ceea ce nu aveai durere, că ți-a înmulțit ție fii bărbatul doririlor celor duhovnicești, cu bună credință sădindu-i, cu înfrânarea hrănindu-i, spre săvârșirea bunătăților. Cu ale cărui rugăciuni, Hristoase Dumnezeule, mântuiește sufletele noastre.

Maine, 3 februarie, se face pomenirea Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul.