Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sfântul Cuvios Macarie: Rugăciunile pe care trebuie să le faci în fiecare dimineață

Astăzi Biserica Ortodoxă din Moldova îl cinstește pe stil vechi pe Sfântul Cuvios Macarie, cel care i-a convertit pe mulți la creștini, El a scris o parte dintre rugăciunile dimineții, care sunt de mare folos pentru fiecare creștin.
Sputnik

CHIȘINĂU, 01 feb — Sputnik. Pe 1 februarie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Macarie cel Mare din Egipt, unul dintre întemeietorii monahismului alături de Sfântul Antonie cel Mare.

El nu trebuie confundat cu Sfântul Macarie al Alexandriei, sau cu Sfântul Sfințit Cuvios Macarie, episcop de Edkao (lângă Assiut, în Egiptul de Sus). Moaștele celor trei Sfinți Macarie se păstrează la Mănăstirea Coptă Ortodoxă a Sfântul Macarie cel Mare din Schetia (Wadi Natrun).

Rugăciunea de dimineață către Sfântul Macarie cel Mare

O parte dintre rugăciunile dimineții au fost scrise de Sfântul Macarie. În scrierile hagiografice găsim următoarea mențiune:

Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna februarie

Astfel, rugăciunile cuviosului acestuia puteau mult spre Dumnezeu", prin urmare este de mare folos pentru fiecare creștin a-și face pravila de dimineață, având ca împreună-rugător și pe acest mare sfânt cuvios”.

„Doamne, curățește-mă pe mine păcătosul, că niciodată n-am făcut bine înaintea Ta. Izbăvește-mă, deci de vicleanul și fă să fie întru mine voia Ta, că fără de osândă să deschid gura mea cea nevrednică și să laud preasfânt numele Tău, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și in vecii vecilor. Amin."

Cum să ne purtăm cu cei de altă credință

Sfântul Macarie știa să fie blând cu cei din afara comunității creștine. Ştia că asupra acestora au mai mare efect cuvintele blânde și iubitoare decât cele aspre. Se spune că odată, pe când călătorea împreună cu un monah mai tânăr, trecând pe lângă un preot păgân, ucenicul l-a întâmpinat cu cuvinte foarte aspre. Însă Sfântul Macarie l-a întâmpinat cu asemenea cuvinte iubitoare încât păgânul a întrebat de ce Macarie fusese atât de grijuliu.

Avva a răspuns că îi părea rău pentru toți cei care nu știau că toate nevoințele și toată închinarea lor erau în zadar. Auzind acestea, păgânul a fost atât de adânc mișcat încât a sfârșit prin a se converti și a intra și el în mănăstirea avvei Macarie și, ducând o viață cuvioasă, a adus la credință mulți păgâni, purtându-se cu ei cu aceeași dragoste și grijă pe care le primise de la Sfântul Macarie.

Troparul Sfântului Cuvios Macarie Egipteanul