Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unde facem testul care previne cancerul de col uterin

Cum trebuie să se pregătească femeile pentru testul cervical și în ce constă procedura medicală? Aflați de la Sofia Guțu, șefa Centrului de Sănătate a Femeii a Asociației Medicale Teritoriale Buiucani.
Sputnik
Unde facem testul care previne cancerul de col uterin

Testul cervical depistează celulele anormale și cancerul de col uterin. Acesta trebuie efectuat o dată în trei ani de femeile care au vârste cuprinse între 25 și 60 de ani.

”Femeia trebuie să vină la medicul de familie. În acest scop, nu trebuie să se programeze din timp. Important este să se prezinte pregătită pentru test: să fie după menstruație, să nu aibă contacte sexuale în decurs de 48 de ore și să nu facă proceduri vaginale. Medicul de familie îi va da o îndreptare pentru prelevarea testului. Nu este dureros și nici nu ia mult timp”, a explicat Sofia Guțu.

Peste două săptămâni de la prelevarea analizei, femeia este anunțată despre rezultatul testului cervical. Dacă este negativ, vor fi efectuate investigații medicale suplimentare pentru confirmarea diagnosticului de cancer de col uterin.

”În funcție de rezultatul testului, decidem dacă femeia are nevoie de investigații suplimentare. Vorbim, în acest caz, de colposcopie, o metodă de inspecție a colului uterin. Sau monitorizăm femeia, în funcție de celulele anormale depistate”, a precizat Sofia Guțu.

Potrivit unui studiu realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, doar 41% dintre femeile chestionate au efectuat testul citologic. Dintre acestea, jumătate – la recomandarea medicului de familie. Doar 22 % dintre respondente au efectuat investigația din propria inițiativă.