Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Zi de baie în Antarctida: Cum trăiesc exploratorii polari și cum călătoresc turiștii

Acum 200 de ani, marinarii ruși Mihail Lazarev și Thaddeus Bellingshausen au descoperit Antarctida. Află cum trăiesc exploratorii polari și cum poți să ajungi în cel mai sudic și cel mai rece continent.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik, Svetlana Baeva. În urmă cu două sute de ani, pe 28 ianuarie 1820, marinarii ruși Mihail Lazarev și Thaddeus Bellingshausen au descoperit Antarctida. Acum există aproximativ 90 de stații științifice, inclusiv cele rusești, colonii de pinguini și alte viețuitoare. Turistii vin vara, iar exploratorii polari trăiesc tot timpul anului. Cum să ajungeți pe Continentul Alb, aflați din materialul RIA Novosti.

Cel mai sudic și mai rece

Cel mai mare aisberg, desprins în Antarctica: Ce pericol comportă - Video
Antarctida nu aparține niciunei țări. Oamenii de știință lucrează acolo, acolo vin turiști din toată lumea. Dar călătorii trebuie să fie pregătiți pentru condiții meteorologice dificile.

Temperatura medie este de 50 de grade sub zero. Cea mai joasă temperatură - minus 89,2 de grade Celsius - care a fost înregistrată la stația rusească Vostok, situată în adâncul continentului. Exploratorii polari spun că practic nu folosesc cuvântul „minus”. Este de la sine înțeles. Este cea mai sudică și mai rece parte a pământului. Dar acolo poți găsi un bar, o stație de pompieri și chiar exista o maternitate.

La stația rusă Bellingshausen temperatura uneori urcă peste 0 grade (media în februarie +1,1), acest loc este numit în glumă chiar stațiune balneară.

Cum să ajungi la Antarctida

Ca turist, nu este dificil să vizitați aceste locuri, dar este foarte scump. Cea mai ușoară cale este cu avionul, din Ushuaia (Argentina). Prețul sejurului variază în funcție de lungimea traseului - de la 6,5 ​​mii de dolari. Costul biletului către Argentina este achitat separat. Există trasee lungi care au un preț de la zece până la cincisprezece mii de dolari, o croazieră VIP costă aproximativ 29 de mii de dolari. Dar, pentru o călătorie trebuie să fii pregătit să scoți din buzunar 50 de mii de dolari.

"Turistii aterizează în aceleași locuri, totul este bine organizat", explică Sergei Pisarev, șeful grupului Institutului de Oceanologie al Academiei ruse de Științe.

- Există un control strict: nu puteți lua pietricele sau să vă apropiați de păsări".

Principala regulă valabilă pentru toată lumea care călătorește în Antarctida este să nu aducă aici microorganisme străine. Celor care ajung acolo li se ia chiar și apa (apa este luată din zăpadă, din gheață sau dintr-un lac cu apă dulce). Iar hainele sunt dezinfectate.

Potrivit operatorilor turistici, nu există cerințe speciale de sănătate. Dar este necesară asigurarea obligatorie care acoperă evacuarea de urgență.

”Dacă aveți boli grave, nu ar trebui să mergeți acolo, deoarece veți fi o povară pentru ceilalți”, spune Konstantin Zaițev, explorator polar de cea mai înaltă calificare.

Veți avea nevoie de haine calde, dar care „să respire”, lenjerie termică, o cușmă care vă va acoperi urechile și fruntea, o mască care vă va proteja fața de vânt și îngheț, cizme calde impermeabile, mănuși. Multe dintre acestea pot fi închiriate. Ar putea să aveți nevoie de un binoclu și cu siguranță de o aparat de fotografiat.

Cum trăiesc exploratorii polari

"Fiecare persoană are propria sa cameră", regizorul documentar Olga Ștefanova, care a petrecut iarna în Antarctica, descrie condițiile de trai.

- Există o sală comună unde te poți uita la un film, la un ceai, se pot face lecții și se cântă la chitară. În sala de jocuri există o masă de ping-pong. Există o sală de gimnastică, o cantină comună, campusul”.

Antarctica. Cele mai frumoase imagini din tărâmul pinguinilor

Potrivit acesteia, la ora opt toată lumea ia micul dejun. Apoi se duc fiecare la locurile de muncă. Uneori se adună toți pentru a îndeplini o sarcină comună. La ora două servesc prânzul, apoi din nou de lucru. La șapte seara se ia cina, după care toți au timp liber. Sâmbătă este zi de baie pentru întreaga stație.

Exploratorii polari se adună la un grătar, ies la natură, merg să se viziteze reciproc. De exemplu, lângă Bellingshausen se află stația polară ”Frey” a statului Chile.

Acolo, ofițerii locuiesc cu familiile lor - soții și copii.

Ei țin atât sărbătorile generale, cât și pe cele antarctice. Solstițiul de iarnă - 22 iunie - este principala sărbătoare. Sunt organizate banchete unde sunt servite cocktail-uri în care se adaugă gheață veche de 500 de mii de ani, joacă biliard, mănâncă prăjituri și beau șampanie.