Pe lângă cele două capete de acuzare despre care se cunoștea anterior, abuz de serviciu și fals în acte publice, procurorii au probat încă o componentă de infracțiune – amestecul în înfăptuirea urmăririi penale.
Fostul procuror general Valeriu Gurbulea a declarant în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova că martirizarea lui Viorel Morari din partea instituțiilor media, dar și a unei componente a societății și a politicienilor nu este una corectă, iar justiția trebuie să își facă treaba.
”Justiția trebuie să fie făcută în sălile de judecată, dar nu la TV. Există o cauză penală cu trei capete de acuzare, învinuirea este destul de clară și concretă. Urmează să așteptăm rezultatele urmării penale și să vedem dacă materialele vor fi remise în instanță. Este greu de enunțat un verdict atunci când nu cunoști detaliile cazului. Eu nu vreau să îl martirizez pe Viorel Morari, dar prea multe semne de întrebare au planat asupra instituției pe care a condus-o”, a declarat Gurbulea.
Printre argumentele invocate de procurori pentru cercetarea lui Viorel Morari în arest este suspiciunea rezonabilă de exercitare a presiunilor asupra martorilor acuzării, care au fost subalterni ai învinuitului.
Fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție a fost reținut pe 10 ianuarie, la demersul procurorului general. Consiliul Superior al Procurorilor a acceptat suspendarea provizorie din funcție a lui Morari, până la adoptarea definitivă a hotărârii pe dosarul în care acesta este vizat.