Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Declarațiile UE privind eliberarea lagărului Auschwitz determină Moscova să reacţioneze

Ministerul rus de Externe acuză UE că încearcă din nou să ignore rolul crucial al trupelor sovietice în eliberarea lagărului de concentrare şi de exterminare de la Auschwitz în urmă cu 75 de ani şi că se folosește o dublă măsură.
Sputnik

BUCUREŞTI, 28 ian – Sputnik, Doina Crainic. Diplomația rusă a comentat pe pagina sa de Facebook cu privire la declarațiile recente ale marilor instituții europene că lagărul de exterminare de la Auschwitz a fost eliberat de „forțele aliate”.

Locuri din Chișinău unde se păstrează amintirea Holocaustului – Video

„Declarația transmisă denaturează din nou fapte istorice care, în mod evident, nu sunt foarte plăcute pentru UE. În afirmaţiile de la început se sugerează faptul că, acum 75 de ani, lagărul de exterminare de la Auschwitz a fost eliberat de anumite «forțe aliate», care au pus capăt înlăturării sistematice a evreilor din Europa”, a comentat ministerul rus.

Potrivit ministerului rus, în mod oficial sintagma „forțele aliate” îi include pe soldații sovietici, dar „cu greu putem considera această încercare stângace a liderilor UE de a evita menționarea lor directă ca fiind accidentală”.

„Și tocmai acești soldați sovietici au eliberat prizonierii de la Auschwitz”, a adăugat diplomația rusă, care a mai scris că şi Mike Pence a atribuit eliberarea lagărului de exterminare forțelor aliate, în discursul său.

De asemenea, în declaraţia diplomaţiei ruse se precizează că „anumiți reprezentanți ai Occidentului” urmăresc din nou o politică de „dublu standard”, atunci când evocă nevoia de ne reaminti de victimele nazismului și de cei care și-au sacrificat viața acolo.

Profesorul Iosif David Belous descrie atrocitățile din ghetoul de la Râbnița

Declarația a fost făcută cu ocazia comemorării a 75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz, comemorare oficiată în Ierusalim de către președinții celor trei instituții principale ale UE, Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European.

De asemenea, pe 23 ianuarie, revista germană Spiegel a scris într-un articol că acum 75 de ani, lagărul de concentrare și exterminare de la Auschwitz a fost eliberat de soldații americani.

În urma reacției cititorilor săi, publicaţia a corectat eroarea, evidenţiind rolul Armatei Roșii.

În discursul său la memorialul Holocaustului de la Paris din 27 ianuarie, Emmanuel Macron a amintit rolul armatei sovietice în aceste evenimente, potrivit Sputnik France. 

Trupele sovietice au eliberat prizonierii din lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau din Polonia la 27 ianuarie 1945. Aproximativ 1,4 milioane de oameni au fost uciși acolo între 1941 și 1945.