Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce alegerile din Hâncești vor fi un test pentru PAS și PPDA

Alegătorii din circumscripția uninominală nr. 38, Hânceşti, sunt așteptați pe 15 martie la urne pentru a-și alege deputatul care-i va reprezenta în Parlament. Până acum, și-au anunțat candidații PAS, PDM, PSRM, PUN ȘI Blocul Electoral „Unirea”.
Sputnik
De ce alegerile din Hâncești vor fi un test pentru PAS și PPDA

Scrutinul din 15 martie din circumscripția nr. 38, Hâncești, va fi un test pentru formațiunile politice de la Chișinău, care se pregătesc activ pentru scrutinul prezidențial. Mai mult, aceste alegeri vor fi o lecție pentru Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, în cazul în care aceste formațiuni nu-și vor uni eforturile și vor merge separat.

„Circumscripția 38 este un teritoriu pentru încercări pentru Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, dacă vor putea să schimbe spectrul și vectorul politic și, desigur, acest scrutin va fi un test pentru PAS și PPDA, care vor vedea ce poate să se întâmple dacă vor merge cu candidați separați”, a declarat sociologul Ian Lisnevschi în studioul Sputnik Moldova.

Iar această lecție va fi utilă pentru scrutinul prezidențial ce bate la ușă, spune sociologul. De menționat că PPDA și-a retras candidatul anunțat anterior pentru circumscripția nr. 38, dar nu a anunțat dacă va susține sau nu candidatul PAS.

„PAS și PPDA vor vedea anume acum ce se poate întâmpla dacă vor merge în prezidențiale cu doi candidați. Și aici poate să fie mai degrabă un argument pentru dl Năstase, care își dorește un candidat apolitic. Fiindcă, teoretic, asta sună foarte bine, dar la momentul actual nu este o astfel de persoană care să fie respectată și susținută de toate formațiunile și toți cetățenii”, adaugă sociologul.

Amintim că liderul PPDA, Andrei Năstase, a venit cu un apel către forţele democratice să-şi consolideze eforturile şi să identifice un candidat comun şi neafiliat politic la alegerile prezidenţiale din acest an. În replica, Maia Sandu a precizat că în acest scrutin trebuie să se meargă cu un candidat care ar avea cele mai mari șanse de câștig.