Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce va face Serviciul Vamal cu trimiterile poștale, inclusiv cele din Italia, din 2020

De la 1 ianuarie, Seviciul Vamal va recepționa de la operatorii poștali informații privind bunurile introduse prin intermediul trimiterilor poștale. Plafonul pentru care nu se vor percepe plăți vamale va fi de 200 de euro - semnificativ mai mic decât în prezent.
Sputnik
Ce va face Serviciul Vamal cu trimiterile poștale, inclusiv cele din Italia, din 2020

De la 1 ianuarie 2020, Serviciul Vamal va recepționa de la operatorii poștali informații privind bunurile introduse prin intermediul trimiterilor poștale internaționale. Plafonul pentru care nu se vor percepe plăți vamale va fi de 200 de euro, față de 430 și 300 de euro care se aplică în prezent.

Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor, Dorel Noroc, spune că modificările operate la politica fiscală și vamală nu vizează coletele trimise de persoane fizice din Italia sau alte state, unde plafoanele rămân la nivelul de 430 și 300 euro. Taxa pentru trimiterile poștale internaționale va fi micșorată până la 200 de euro. Cu alte cuvinte, dacă persoana va face o comandă a cărei valoare este mai mare de 200 de euro, coletul se va reține la Serviciul Vamal, iar destinatarul va trebui să achite dreptul de import, adică TVA plus o taxă vamală.

„Cât privește evidența acestor colete, actualmente Serviciul Vamal recepționează de la operatorii poștali informații despre cine este cel care transmite coletele poștale și cine este cel care primește coletele, care este valoarea lui și o descriere succintă a conținutului acestui colet poștal. Toată această informație este la Serviciul Vamal. Ea trebuie să fie analizată prin pizma riscurilor. Asta înseamnă valori mai mari de 200 de euro, inclusiv frecvența acestor colete. Dacă această procurare se face în scopuri personale și nu comerciale, nu apar întrebări pentru Serviciul Vamal”, a precizat Dorel Noroc.

Un alt aspect important pe care cetățenii ar trebui să-l cunoască este că plafonul de 430 și 300 de euro rămâne în vigoare, dacă trimiterile poștale sunt primite de la persoane fizice sau prieteni din Italia sau alte state. Dacă însă coletele vin de la companii, atunci plafonul se va diminua la 200 de euro.

„În Uniunea Europeană acest plafon este de 22 euro, iar din 2021 va fi 0. În Ucraina acest plafon este de 150 de dolari și va coborî în anii următori. Un plafon mare înseamnă evaziune fiscală”, a remarcat Viorel Noroc.

Politica fiscală și vamală pentru anul 2020 a fost promulgată de șeful statului și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020.