Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bani pentru afaceri: Vezi de ce bani au beneficiat unii moldoveni

Tot mai multe persoane care cu ani în urmă au ales să plece din Republica Moldova acum revin la baștină. Aceștia sunt motivați să investească în afaceri.
Sputnik

CHIȘINĂU, 23 dec – Sputnik. Încă 63 de proiecte investiționale vor beneficia de susținere financiară prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”.

Tinerii săraci au posibilitatea să facă afaceri: Finanțatorii acoperă toate cheltuielile>>>

Astăzi au fost semnate acordurile de finanțare, iar banii urmează să ajungă la beneficiari în scurt timp. Printre cei care s-au înscris în această listă este și tânărul Denis Buța, care produce bere artizanală.

Bani pentru afaceri: Vezi de ce bani au beneficiat unii moldoveni

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, Denis ne-a explicat ce este berea artizanală și care este diferența între „craft beer” și berea industrială.

Denis și-a pus afacerea pe roate acum jumătate de an. Totul a început de la dorința de a consuma bere de înaltă calitate.  

„Mie îmi place berea bună, fără conservanți, așa că am decis să o produc chiar eu. Astfel am început să produc bere de calitate”, ne-a spus Denis Buța.

Producătorul autohton ne-a mai spus că multe companii mari, producătoare de bere,pentru a face față pieței, folosesc în procesul de producere a berii drojdii care accelerează fermentarea.

„Majoritatea producătorilor mari de bere folosesc drojdii care accelerează fermentarea (turbodrojdii), acestea fiind orz nemalțificat sau porumb. Produsele nu sunt din cele mai sănătoase, astfel, eu am decis să produc bere artizanală, sănătoasă”.

Bani pentru afaceri: Vezi de ce bani au beneficiat unii moldoveni

Așadar, secretul berii artizanale, care se produce în microberării, este lipsa aditivilor alimentari. O altă diferență este timpul de producere, dar și cantitățile, care diferă enorm de cele de bere la pet.

„Producerea variază de la două săptămâni la o lună. De regulă, cu cât berea e mai tare, cu atât ea stă mai mult la fermentare. Respectiv, o bere amăruie și tare stă aproximativ o lună, pe când una mai slabă poate fierbe doar 2 săptămâni”, ne-a mai povestit Denis.

Berea artizanală este o variantă mai elegantă de a o consuma decât dintr-un recipient de plastic, iar scopul afacerii lui Denis este cel de a cultiva consumul berii craft.

Tinerii din Moldova și România, interesați de promovarea noilor idei de afaceri - Detalii>>>

„Cu ajutorul grantului oferit prin programul „PARE 1+1” urmează să-mi dezvolt activitatea. Îmi doresc să cultiv printre iubitorii de bere care este diferența dintre o bere industrială, pe care o putem găsi în orice market din țară, și o bere artizanală, care este produsă pe cale naturală și lipsită de orice aditivi alimentari”, a mai spus Denis Buța reporterului Sputnik Moldova.

Cele 63 de afaceri finanțate în cadrul programului sunt localizate în 23 de raioane ale țării.  Potrivit estimărilor, contractele de finanțare nerambursabilă se ridică la 15,6 milioane lei. Totodată, vor fi create și menținute circa 160 de locuri de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui 39,26 milioane de lei.

Bani pentru afaceri: Vezi de ce bani au beneficiat unii moldoveni

Din cele 63 de întreprinderi aprobate pentru finanțare nerambursabilă, majoritatea sunt în domeniul agriculturii.

Datele Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlociiarată că cei 63 de beneficiari investesc remitențele provenite din 12 state: Belgia, Germania, Federația Rusă, Franța, Irlanda, Israel, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Republica Cehă, România și SUA.