Sondaj de ultimă oră: la 30 de ani de la Revoluție, opinii surpriză despre Ceaușescu!

În ciuda eforturilor de denigrare și condamnare a lui Nicolae Ceaușescu, românii nu cred tot ceea ce se spune în defavoarea fostului președinte și a epocii sale
Sputnik

BUCUREȘTI, 22 dec - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Centrul urban și regional de sociologie (CURS) a realizat un sondaj de tip omnibus care vizează evenimentele de acum 30 de ani.

România cucerită pe timp de pace: Ce s-a întâmplat cu țara după integrarea în UE

Publicat de agenția asociată CURS, „Știri pe surse”, sondajul relevă că, în ciuda eforturilor de denigrare și condamnare a lui Nicolae Ceaușescu, românii nu cred tot ceea ce se spune în defavoarea fostului președinte și a epocii sale.

Astfel, în privința procesului în urma căruia soții Ceaușescu au fost condamnați și executați. Românii sunt fermi:

74% dintre respondenți consideră că NU, soții Ceaușescu NU au avu parte de un proces corect. Doar 11% consideră a fost un proces corect, iar 15% preferă să nu răspundă.

Un procentaj asemănător se regăsește în cazul execuției - 78% dintre respondenți consideră că executarea lui Nicolae Ceaușescu nu a fost corectă, doar 11% consideră că a fost îndreptățită și 11% au preferat să nu răspundă, transmite ”Știri pe surse”.

În privința nivelului de viață la nivel general, când a fost mai bine – pe vremea lui Ceaușescu sau acum? – românii sunt indeciși.

Expert: România, sub nivelul de acum 50 de ani

48% dintre respondenți au răspuns DUPĂ 1989, 38% spun că a fost a fost mai bine ÎNAINTE de Revoluție, 14% optând să nu răspundă.

Aproximativ aceeași situație la nivel personal - 40% au răspuns că le-a fost mai bine DUPĂ 1989, 33% au răspuns că le-a fost mai bine ÎNAINTE de 1989 și 22% au preferat să nu răspundă ”pentru că nu se încadrează în categoria de vârstă necesară”.

Din datele publicate de sursa citată aflăm că sondajul CURS a fost realizat în perioada 12-17 decembrie 2019, pe un eșantion de 1067 de respondenți, cu vârsta de peste 18 ani, prin metoda întrebărilor directe, la domiciliul respondenților - eroarea maxim tolerată este de +/- 3%, la un grad de încredere de 95%.