CHIȘINĂU, 22 dec – Sputnik. Republica Moldova are un nou doctor în științe chimice – Iolanta Bălan. Cercetătoarea, care activează în cadrul Academiei de Științe din Moldova (AȘM), și-a susținut recent teza de doctorat pe lângă Universitatea de Stat din Moldova (USM).
Iolanta Bălan și-a elaborat teza de doctor în chimie pe o temă de interes sporit pentru chimia modernă: „Studiul ab initio al efectelor vibronice în molecule şi procese chimice”. Termenul „vibronic” provine din combinaţia termenilor „vibrațional” (în latină: vibro) şi „electronic”, a precizat cercetătoarea pentru Sputnik.
Studierea structurii electronice şi a proprietăţilor electrice specifice moleculelor cu stări electronice degenerate, de care este preocupată Iolanta Bălan, ține de „chimia cuantică (fizică) și computațională” - toate reacțiile chimice sunt simulate cu ajutorul computerului.
„Mulți se întreabă „pentru ce să învăț eu chimia, ce-mi va da în viață?”. Chimia este peste tot: și în interiorul nostru, și în afara noastră, și în Univers. Peste tot este chimie, sunt reacții chimice, sunt procese chimice. Poate nu întotdeauna noi intrăm în esența lor, dar efectele întotdeauna le simțim și de aceea și trebuie să cunoaștem chimie – ca să știm ce se întâmplă cu noi, în noi și pe lângă noi”, a povestit pentru Sputnik Iolanta Bălan, imediat după susținerea tezei de doctorat.
Unele concluzii din teza de doctorat Iolanta Bălan le-a prezentat pe parcursul ultimilor ani la diverse simpozioane internaționale de chimie, a publicat articole în reviste de specialitate europene.
Membrii Consiliului Științific în fața căruia Iolanta Bălan și-a susținut teza de doctor în științe chimice, pe 13 decembrie, au apreciat foarte înalt rezultatele și prestația cercetătoarei. O serie de rezultate prezentate în această teză servesc deja ca material didactic în prezentarea cursului „Chimie computaţională” de la USM.
Un nou doctor în chimie este un eveniment important pentru că de vreo 20 de ani niciun specialist în domeniu nu devenise doctor în chimie pe lângă USM. Dar și în cadrul AȘM și-au susținut teza de doctorat foarte puține persoane în ultimele două decenii, au menționat pentru Sputnik profesorii Tudor Lupașcu (Institutul de Chimie al AȘM) și Vasile Guțanu (USM), care au făcut parte din Consiliul Științific în fața căruia Iolanta Bălan și-a prezentat teza de doctorat.
Potrivit profesorilor Tudor Lupașcu și Vasile Guțanu, rezultatele majorității cercetărilor de la Institutul de Chimie al AȘM își găsesc aplicarea în economia națională, chimiștii colaborând cu numeroși agenți economici. Profesorii și-au exprimat regretul însă că în ultimele 2-3 decenii interesul tinerilor pentru chimie a scăzut simțitor.