Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În rând cu lumea! La ce capitol Moldova este la nivel cu țările dezvoltate

V-ați întrebat vreodată cât gunoi produceți în fiecare zi? Unde ajunge acest gunoi și care sunt consecințele pentru mediu și generațiile ce urmează?
Sputnik
În rând cu lumea! La ce capitol Moldova este la nivel cu țările dezvoltate

Moldova ține pasul cu țările europene la produs… deșeuri. Spre deosebire de statele dezvoltate, care au introdus deșeurile în circuitul economic și produc energie sau bani din gunoi, țara noastră continuă să păstreze tradiția, așa că cea mai mare parte a deșeurilor este îngropată sau arsă.

„La nivel de orașe avem circa două milioane 600 de metri cubi de gunoi, iar dacă vorbim de sectorul rural, aici avem în jur de un milion 700 mii metri cubi de deșeuri. Vreau să menționez că volumele de deșeuri au crescut în ultimii ani, din motiv că s-au extins serviciile se salubrizare. Volumele mici de deșeuri nu înseamnă că producem mai puține deșeuri, pur și simplu acestea nu sunt contorizate din simplul motiv că nu existau servicii”, a declarat șefa direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Svetlana Bolocan, în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Cert este că orășenii produc aproape dublu gunoi decât oamenii din sate.

„În țara noastră, cetățenii din oraș produc zilnic estimativ 0,9 kg pe cap de locuitori, iar cei din sate 0,4 kg. Deci, oamenii din sat produc aproximativ jumătate de kg de deșeuri zilnic, iar noi, cei din oraș, aproximativ un kg”, a menționat Svetlana Bolocan.

Dacă e să ne uităm pe structura morfologică a deșeurilor, Moldova produce cel mai mult deșeuri menajere, care nu sunt reciclate.

„La noi este reciclată doar sticla, plasticul, hârtia, cauciucul. În cazul sticlei sunt careva probleme, deoarece sticla este de diferite culori, lucru ce dă bătăi de cap. În cazul plasticului, sunt câțiva agenți economici care colectează acest deșeu”, a adaugat Svetlana Bolocan.

De menționat este că un audit privind gestiunea deșeurilor periculoase și de producție a scos la iveală faptul că în Republica Moldova doar 10% din deșeurile reciclabile sunt recuperate, restul 90% sunt transportate la gunoiști.

De ce suntem atât de restanțieri la capitolul selectarea și reciclarea deșeurilor, care sunt posibilitățile ca Moldova să facă bani din deșeuri, aflați în emisiunea „La Ordinea Zilei”, atașată mai sus.