CHIȘINĂU, 13 dec - Sputnik. Președintele Igor Dodon a purtat discuții cu angajații Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul unei vizite întreprinse astăzi la sediul instituției.
”Am apreciat contribuția Băncii Naționale în menținerea stabilității financiare în țară. Totodată, am dat asigurări că regulatorul sistemului bancar va rămâne independent și transparent, conform standardelor internaționale, și nu va fi implicat în jocuri politice”, a menționat șeful statului pe pagina sa de Facebook.
Igor Dodon a subliniat importanța recuperării banilor furați din sistemul bancar. Președintele a asigurat echipa BNM că, împreună cu Guvernul și Parlamentul, Președinția va oferi tot sprijinul necesar în acest sens.
În context, șeful statului a remarcat importanța modificării legislației în sectorul financiar-bancar și a vorbit despre procesul de reformă care se află în plină desfășurare, fiind imperioasă după frauda bancară. Președintele a reiterat că va susține eforturile echipei BNM în privința creării unui sistem transparent, solid, credibil, eficient și sigur.
Acum două luni, comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova a stabilit că din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a fost sustras, de fapt, mai mult de un miliard de dolari.
”Evaluarea agenției Kroll constată o sumă în valoare cuprinsă între 900 de milioane și un miliard de dolari. Însă, ținând cont de informația oferită de BNM și Procuratură, comisia suspectează că suma prejudiciului poate fi mult mai mare”, se menționează în raportul comisei de anchetă.
În procesul investigației, comisia nu a identificat niciun argument pentru a justifica faptul că BNM nu a intervenit la timp, în anii 2011-2012, cu măsuri mai dure în activitatea BEM în vederea soluționării problemelor depistate, deși BNM a anunțat că a constatat prima neregulile în august-septembrie 2011 și, respectiv, necesitatea recalificării mai multor credite acordate de BEM în categoria neperformantă, ceea ce de altfel a contribuit la creșterea vertiginoasă a ponderii creditelor respective.
Garanțiile de stat emise în valoare de 13,5 miliarde de lei au fost transformate în datorie internă, iar achitarea acestora în sumă aproape dublă este pusă pe seama contribuabililor din Republica Moldova.
Până în prezent au fost intentate aproximativ 200 de dosare penale privind faptele infracționale de prejudiciere a Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.
Potrivit datelor din luna iulie a acestui an, valoarea sechestrelor aplicate pentru recuperarea activelor furate este de aproximativ trei miliarde de lei, iar suma prejudiciului recuperat (la data de 15.06.2019) era de peste 2,2 miliarde de lei, dintre care active proprii ale băncilor -1,2 miliarde de lei, iar pe titluri executorii – 1,07 miliarde de lei.