Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Doctor habilitat: 23 de maternități trebuie închise, pun în pericol viața femeilor

Valentin Friptu: 70 la sută dintre cazurile de mortalitate maternă sunt înregistrate în maternitățile din raioane, unde nu există condiții pentru acordarea asistenței medicale de calitate femeilor și nou născuților.
Sputnik
Doctor habilitat: 23 de maternități trebuie închise, pun în pericol viața femeilor

Doctorul habilitat în medicină Valentin Friptul spune direct ceea ce miniștrii Sănătății se tem să recunoască de mai mulți ani: 23 de maternități din țară trebuie închise, deoarece pun în pericol sănătatea și viața femeilor și nou-născuților. Profesorul a făcut această declarație în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.

Potrivit lui Valentin Friptu, aproximativ 60 la sută dintre femei nasc în patru maternități, din cele 44 care funcționează în țară.

”Propun să închidem 23 de maternități, care aduc prejudicii sănătății femeilor si copiilor. 60 la sută dintre femei nasc în patru maternități și restul 40 la sută – în 34 de maternități, unde este medic obstetrician–ginecolog de gardă, moașă de gardă, este consumată energie electrică și termică, ca să nască o femeie în 3-4 zile. Analizând mortalitatea maternă din ultimii 10 ani, am constatat că 70 la sută dintre femei mor în aceste maternități”, a relatat Valentin Friptu.

Pot fi prevenite decesele în aceste maternități? Se pare că nu, în condițiile în care medicul primește o naștere o dată în săptămână, fapt care îi afectează abilitățile profesionale, iar echipa medicală este incompletă.

”Noi fie nu avem specialiști în raioane, fie se află la domiciliu, când o femeie ajunge la maternitate. Reanimare nu există, îngrijirea nou-născuților nu există, anesteziolog nu există. Încearcă să-i chemi pe toți de acasă. Până ajung toți, starea femeii se agravează”, a explicat Valentin Friptu.

Despre situația descrisă de Valentin Friptu specialiștii vorbesc de două decenii. În perioada 1998-2014, în țară a fost implementată reforma sistemului de asistență medicală perinatală, care a finalizat cu crearea maternităților de nivelul III (unde sunt internate femeile cu sarcini complicate), II și I și modernizarea acestora. Totuși, din cauza numărului mic de nașteri în raioane, închiderea mai multor maternități este necesară și nu mai poate fi amânată.

”Întreținerea maternităților depinde de numărul de nașteri. Dacă nu ai nașteri, nu primești bani pentru maternitate. Mulți medici spun că au micșorat numărul de paturi. În obstetrică nu poate funcționa asta. Nu contează, un pat sau 100, ești nevoit să ții acolo medici ginecologi de gardă, căci nu știi când ajunge femeia, ești nevoit să ai anesteziolog, căci poate veni o femeie cu hemoragie, trebuie neonatolog”, a precizat Valentin Friptu.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.