În 2010, Republica Moldova a ratificat Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Ca urmare, Guvernul, în comun cu administrația publică locală, urmau să întreprindă un șir de măsuri pentru a îmbunătăți viața persoanelor cu nevoi speciale, sub toate aspectele. După un deceniu de la asumarea acestor răspunderi, acestea recunosc: schimbările sunt nesemnificative în raport cu necesitățile lor.
Aliona Mârza, care s-a născut cu deficiențe locomotorii, ne-a mărturisit că suferă din cauza atitudinii discriminatorii din partea semenilor. În decursul anilor de școală a fost ignorată totalmente de colegi, iar în prezent, în multe circumstanțe, este tratată ca o persoană de mâna a doua. Deși sunt multe alte probleme care îi fac viața dificilă, atitudinea neadecvată a oamenilor o afectează cel mai mult.
”Mi-aș dori, în primul rând, ca oamenii să-și schimbe atitudinea față de noi. Lumea crede că dacă ești în scaun cu rotile, și stai lângă un magazin, înseamnă că ești neputincios și cerșești. Nu suntem înțeleși, și asta ne afectează”, ne-a povestit Aliona Mârza.
După absolvirea gimnaziului, Aliona Mârza a fost nevoită să aștepte doi ani ca să-și continue studiile la un colegiu. Motivul – instituția de învățământ nu avea condiții pentru deplasarea persoanelor cu nevoi speciale.
”La început colegii se fereau de mine, sunt singura persoană cu dizabilitate în colegiu. Pe urmă le-am dovedit că sunt ca ceilalți. Acum sunt deschiși față de mine, comunicăm. Interacțiunea cu ei îmi face bine”, ne-a relatat Aliona Mârza.
Detalii despre viața și necesitățile peroanelor cu nevoi speciale aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.