Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: Abordarea părinților ”Să nu mă faci de rușine în sat” nu previne sarcina la minore

Ludmila Sîrbu, analistă de Programe de Tineret al Fondului ONU pentru Populație: ”Fetele nu au curajul să se opună când prietenii insistă să întrețină cu ele raporturi sexuale și nu conștientizează riscurile sexului neprotejat".
Sputnik
Opinie: Abordarea părinților ”Să nu mă faci de rușine în sat” nu previne sarcina la minore

Multe dintre minorele sau adolescentele care rămân însărcinate nu vorbesc în familie despre ce înseamnă un raport sexual și consecințele pentru sănătate. În schimb, părinții le somează să ”nu vină acasă cu burta la gură” și ”să nu le facă de rușine în sat”. Avertismentele nu le protejează însă pe tinere de experiențe sexuale înainte de căsătorie, urmate de consecințe grave pentru sănătate.

Ludmila Sîrbu, analistă de Programe de Tineret al Fondului ONU pentru Populație în Republica Moldova a explicat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, de ce minorele și adolescentele încep clandestin viața sexuală și nu reușesc să prevină sarcina.

”Nu există o relație de încredere între părinte și copil. Copilul nu pune întrebări deoarece știe că va fi blamat și se informează în rândul semenilor sau de pe internet. Tinerii nu știu să filtreze informația, ce este corect sau ce este fals. Statisticile arată că 80 la sută dintre minorele și adolescentele însărcinate sunt din sate. Păi, imaginați-vă, o fată de 14 ani, care nu are posibilitatea în sat să se implice în diverse activități, își petrece timpul liber mai mult pe internet. Nu discută cu părinții subiecte importante pentru ea, dimpotrivă i se arată din deget: să nu mă faci de rușine. E bine că avem Centre Prietenoase Tinerilor, însă acestea sunt amplasate în orașe. Tinerii din sate nu au posibilitatea să ajungă des acolo”, a explicat Ludmila Sârbu.

Un  studiu desfășurat cu suportul Fondului ONU pentru Populație arată că unele dintre minorele și adolescentele însărcinate au fost constrânse de bărbați să întrețină raporturi sexuale. În același timp, alte tinere nu au știut despre riscurile unui act sexual neprotejat.

”Fetele, fiind speriate, nu au curajul să se opună abuzurilor. Ele nu au curajul să spună nu atunci când prietenul insistă pe raporturi sexuale. De asemenea, nu conștientizează riscurile sexului neprotejat. Multe au preconcepția că la primul act sexual nu rămâi însărcinată. De asemenea, cred că actul sexual întrerupt este o măsură eficientă de protecție. Însă nu este așa”, a precizat Ludmila Sârbu.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.