CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Din ce în ce mai mulți moldoveni preferă să-și facă cumpărăturile online. Cifra de afaceri a site-urilor de comerț electronic este în continuă creștere, arată datele unei analize realizate de expertul economic Veaceslav Ioniță.
În Moldova această piață înregistrează o creștere anuală de 30% și este cea mai dinamică piață din țară. Analistul Veaceslav Ioniță estimează că în 2020 procurările on-line de peste hotare vor fi de aproape 6 miliarde lei, iar în mai puțin de 3 ani vor depăși 10 miliarde de lei.
Comerțul online - în atenția Guvernului
Evoluțiile pe segmentul comerțului online au stârnit interesul Guvernului Republicii Moldova, care a făcut estimări și a ajuns la concluzia că ar putea câștiga venituri suplimentare de 100 de milioane de lei anual, dacă va impozita tranzacțiile electronice. Cea mai atractivă țintă este divertismentul on-line, pe care expertul Veaceslav Ioniță îl compară cu piața petrolieră și a gazelor naturale luate împreună.
”Moldovenii în ultimii câțiva ani au devenit consumatori din ce în ce mai activi a divertismentului on-line, iar cei mai mari furnizori a acestor servicii sunt de peste hotarele țării și nu au relații fiscale cu autoritățile din Moldova. Prin politica bugetar-fiscală din 2020, Guvernul intenționează să oblige prestatorii globali de servicii de divertisment on-line să aibă relații fiscale cu Bugetul Moldovei și să achite TVA la serviciile prestate”, menționează Veaceslav Ioniță în analiza publicată pe blogul său.
Potrivit expertului, în 2019 această piață va atinge cota de 2,2 trilioane de dolari la nivel mondial și va constitui 2,5% din PIB-ul global. În 2020, piața de divertisment din Moldova se va cifra la cel puțin 500 milioane lei, iar impozitarea acestor servicii ar aduce suplimentar circa 100 milioane lei în bugetul de stat, se menționează în proiectul politicii bugetar fiscale pentru anul 2020, care a fost aprobat de Guvern și urmează să fie impozitat de Parlament.
Expertul Veaceslav Ioniță este convins că încasările lbugetare pe piața divertismentului on-line vor înregistra cele mai mari creșteri în următorii ani și vor depăși de 2-3 ori creșterile veniturilor bugetare de pe alte domenii.