Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum recunoaștem violența psihologică în familie și de ce nu trebuie tolerată

Psiholog: Tolerarea violenței psihologice în familie înseamnă să-i permiți abuzatorului să-ți controleze gândurile și acțiunile.
Sputnik
Cum recunoaștem violența psihologică în familie și de ce nu trebuie tolerată

Violența psihologică este gravă prin faptul că, pe termen de lungă durată, afectează iremediabil sănătatea mintală și fizică. Mulți nu văd însă o problemă în acest tip de abuz și nici nu conștientizează consecințele, chiar dacă sunt terorizați psihologic constant. Psihologii avertizează: violența psihică în familie este distructivă, permite agresorului să controleze gândurile și comportamentul victimei și trebuie reclamată la poliție!

Câți urmează însă acest îndemn? Pe parcursul acestui an, 87 de persoane au anunțat poliția că sunt supuse constant violenței psihologice în familie. Cel mai frecvent, acest tip de abuz coexistă cu cel fizic. Cum recunoaștem violența psihologică în familie și de ce nu trebuie tolerată? La aceste întrebări a răspuns, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, psihologul Sergiu Toma.

”Violența psihologică în familie înseamnă impunerea voinței unei persoane. Adică unul dintre parteneri decide ce trebuie să facă al doilea, cum să gândească și ce să simtă. În acest scop folosesc diverse metode: șantaj, amenințare. Abuzatorul urmărește două scopuri: să provoace sentimentul de vinovăție celuilalt și să-l determine să facă o anumită acțiune. Violența psihologică este constantă, astfel încât victima ajunge să creadă cu adevărat ce i se spune și se plasează într-o poziție de inferioritate față de abuzator. Or el exact aceasta urmărește - să dețină controlul asupra sentimentelor și gândurilor partenerului”, a explicat Sergiu Toma.

Nu este un secret, violența psihologică constantă afectează sănătatea mintală și fizică a victimei, declanșând patologii ale sistemului nervos, cardiovascular sau ale glandei tiroide. Despre legătura directă dintre violența psihologică și starea de sănătate vorbesc deschis și frecvent medicii de familie, psihiatrii și psihologii. De asemenea, problema este analizată și în studiile Organizației Mondiale a Sănătății, de mai mulți ani. Și atunci, dacă sănătatea este afectată direct de abuzul psihologic constant, de ce victimele tac? Psihologul Sergiu Toma explică aceasta în felul următor:

”Ce le oprește pe multe victime să ceară ajutor este frica de necunoscut. Multe victime se întreabă: suferința asta mă doare, dar ce va urma dacă voi divulga. Nu voi suferi mai mult? Este necesar ca înainte de a anunța poliția, victima să solicite ajutorul din partea organizațiilor care solicită suport în asemenea cazuri, ca să știe despre acțiunile care vor urma și măsurile de protecție”, a precizat Sergiu Toma.