Anul 2019 a fost unul bun pentru apicultorii din țara noastră, chiar dacă ploile din primăvară le-au cam dat bătăi de cap celor din nordul țării, iar cei din sud au fost afectați de secetă.
„Estimativ, anul acesta am cules 6500 de tone. Ceea ce denotă că, în comparație cu anul trecut, am cules mult mai mult. Oricum, cifrele totale vor fi abia atunci când vom primi datele de la Vamă. Anul trecut, noi am exportat 4300 de tone, iar în 2017 am exportat 5000 de tone”, a declarat președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova, în studioul Radio Sputnik Moldova.
Ca și în anii precedenți, cea mai mare cantitate din această miere va ajunge pe piața Uniunii Europene, iar prețul de vânzare va fi derizoriu.
„85% din mierea noastră ajunge în Europa. Noi am dus miere și în Japonia, în Statele Unite, în Canada, dar în cantități mult mai mici”, adaugă Ion Maxim.
Și dacă pe piața locală, un kilogram de miere costă de la 70 de lei. Pentru export, apicultorii își vând producția cu doar 28 de lei.
„Prețul este derizoriu. La noi, prețul pentru un kilogram de miere este de doar 28 de lei. Dar să fim atenți. Este vorba de mierea comercializată în vrac”, conchide Ion Maxim.
În Republica Moldova sunt 7450 de apicultori care dețin peste 230 de mii de familii de albine.
Cat de greu sau ușor este să faci apicultură în Republica Moldova, care sunt provocările apicultorilor din țara noastră, dar și ce soluții au pentru problemele pe care le întâmpină, afalți în emisiunea integrală atașată mai sus.