Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Medicii atenționează: Diabetul nu e o glumă, putem pierde vederea, picioarele sau rinichii

Complicațiile diabetului provoacă invaliditate și deces. Care sunt cauzele și consecințele, aflați de la medicul endocrinolog Natalia Gaibu.
Sputnik
Medicii atenționează: Diabetul nu e o glumă, putem pierde vederea, picioarele sau rinichii

Una din 30 de persoane din țara noastră suferă de diabet. În același timp, 1 din 100 de bolnavi moare din cauza bolii. Șefa Departamentului Terapie a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Natalia Gaibu, a explicat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, cum pot fi prevenite complicațiile diabetului.

O persoană cu diabet poate avea o viață normală, atâta timp nu este însoțit de complicații, cum ar fi: retinopatia diabetică (afectarea retinei ochilor), accident vascular cerebral, infarct miocardic, nefropatia diabetică (o complicație gravă a rinichilor) și picior diabetic (infecțiile și ulcerațiile picioarelor). Toate aceste patologii provoacă invaliditate și deces prematur.

Vestea bună - complicațiile pot fi prevenite! Primul pas este să mergem la medicul de familie, cel puțin o dată în an, pentru a măsura nivelul glicemiei în sânge – un factor important în prevenirea consecințelor grave ale bolii. Problema este că simptomele se manifestă târziu, în cazul diabetului de tip 2, caracteristic adulților.

”Valoarea normală este între 3.3 - 6 milimol la litru, dacă facem testul din sângele venos. Din sângele capilar valoarea normală a glicemiei este până la 5.5. La diabetul de tip 1, care apare la copii, debutul este agresiv, cu simptome majore. Însă în cazul diabetului de tip 2, care apare, de obicei, la persoane de peste 40 de ani, evoluția este lentă și pacienții nu înțeleg schimbările care se produc în organism”, a explicat Natalia Gaibu.

50 la sută dintre cazurile de diabet de tip doi pot fi prevenite. Alimentația sănătoasă, practicarea zilnică a exercițiilor fizice și testarea glicemiei, o dată în an, sunt măsurile pe care le recomandă medicii în acest scop.

”Diabetul este nefast nu prin creșterea valorilor glicemice, dar prin complicațiile vasculare pe care le dezvoltă pacienții. Acestea apar dacă nu este aplicat tratamentul începând cu debutul bolii. Dacă intervenim la timp, prevenim și complicațiile – nu cred că este vreo persoană care nu a întâlnit un bolnav de diabet cu insuficiență renală, cangrenă, insuficiență cardiacă”, a precizat Natalia Gaibu.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.