Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce va fi cu reforma justiției și numirea procurorului general după schimbarea puterii

Noul ministru al justiției, Fadei Nagacevschi, a dat de înțeles că reforma justiției începută de fostul executiv ar putea avea continuitate.
Sputnik
Ce va fi cu reforma justiției și numirea procurorului general după schimbarea puterii

Premierul Ion Chicu a declarat că săptămâna viitoare noul ministru al justiţiei, Fadei Nagacevschi, va efectua o vizită la Bruxelles, în cadrul căreia va discuta posibilităţile de numire în funcție a noului procurorului general, iar Guvernul, spune premierul, va acţiona în funcție de rezultatele acestei vizite.

Noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a dat de înțeles că reforma justiției începută de fostul executiv ar putea avea continuitate. El s-a referit și la modul de alegere a viitorului procuror general. Potrivit lui, concursul organizat anterior va rămâne în vigoare, întrucât nu a fost înaintat un ordin de anulare a acestuia.

Cu cine va colabora UE după căderea Guvernului Maiei Sandu: Declarație oficială

„Luăm avizul Comisiei de la Veneția și raportul ODIHR, care nu a fost dat publicității, analizăm proiectul de lege și îl reîncadrăm la cerințele și recomandările Comisiei de la Veneția. Cu privire la concursul pentru funcția de procuror general, nu am înțeles dacă a fost emis un ordin de anulare a rezultatelor concursului. Vom convoca comisia de preselecție să înțelegem ce s-a întâmplat în realitate. A fost o manipulare ceea ce a apărut în presă sau au avut loc niște evenimente care au dus la invalidarea respectivului concurs”, a precizat ministrul Fadei Nagacevschi.

Premierul Ion Chicu a declarat recent că Guvernul este în situaţia de a ajusta rapid conceptul reformei justiţiei pentru ca pe parcursul următoarelor două-trei zile proiectul să fie expediat din nou Comisiei de la Veneţia. Ion Chicu spune că dacă Comisia de la Veneţia va da aviz pozitiv, atunci se va continua pe domeniul evaluării externe a procurorilor şi judecătorilor, aşa cum a propus executivul precedent.