Zeci de copii din Republica Moldova mor anual din cauza complicațiilor pneumoniei. Se întâmplă în condițiile în care boala poate fi ușor diagnosticată și tratată. Medicul pediatru Tatiana Buzurniuc explică aceste decese prin adresarea tardivă la medic, autotratamentul și ignorarea vaccinului pneumococic, care protejează copiii de pneumonie și complicațiile infecției.
”Pe unii copii îi vedem peste 2-3 zile de la îmbolnăvire. Părinții consideră că e o simplă viroză și abia după ce starea sănătate se agravează, se îngrijorează. De ce vin mai târziu? Fac autotratamente, pentru a le ușura copiilor tusea sau febra. De aceea avem copii cu complicații grave ale pneumoniei, un număr prea mare de decese”, a relatat Tatiana Buzurniuc.
Pneumonia este considerat ”un ucigaș tăcut”. Tocmai de aceea părinții sunt îndemnați să monitorizeze atent sănătatea copiilor în perioada tratamentelor, chiar și atunci când suferă de o răceală banală. Medicii atenționează: o viroză poate declanșa, în orice moment, o pneumonie. Problema este că, deseori, simptomele infecției sunt clare abia când apar complicații grave.
”Simptomele sunt similare unei infecții respiratorii. Totuși, starea de apatie a copilului trebuie să-i îngrijoreze pe părinți. În cazul infecțiilor virale, apatia se instalează când febra e înaltă. Când febra scade, copiii sunt veseli, aleargă. Atunci când suferă de pneumonie, apatia persistă constant. Mai mult, copii au slăbiciuni, sunt capricioși iar febra nu cedează în urma administrării preparatelor antipiretice. Acestea sunt semne de pericol”, a explicat Tatiana Buzurniuc.
Pneumonia este o infecție a plămânilor generată de virusuri și bacterii. Boala afectează grav copiii mici și adulții de peste 65 ani, care au imunitate scăzută și patologii pulmonare, cardiace, hepatice, diabet zaharat etc.
2400 de copii de până la cinci ani, din întreaga lume, mor zilnic din cauza pneumoniei.