Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

PDM a votat pentru demiterea Guvernului Sandu: Riscurile la care se expune

Votul Partidului Democrat pentru demiterea Guvernului Sandu este justificat. La ce riscuri se expune totuși PDM.
Sputnik
PDM a votat pentru demiterea Guvernului Sandu: Riscurile la care se expune

Votul Partidului Democrat (PDM) pentru demiterea Guvernului Sandu are o explicație plauzibilă. Acest vot deschide calea PDM-ului către guvernare, indiferent dacă vor trebui să facă coaliție cu Blocul ACUM, cu PSRM sau în urma organizării unui scrutin parlamentar anticipat.

”PDM trebuie să voteze această moțiune, fiindcă asta reprezintă pentru ei calea de a ajunge la guvernare”, spune analistul politic Igor Volnițchi.

Având în vedere reticența Blocului ACUM față de PDM, cel mai probabil, liderii acestei forțe politice nu vor accepta o eventuală alianță cu democrații. Și probabilitatea unei coaliții PSRM-ACUM are șanse minime. Respectiv, probabilitatea ca viitorul Guvern să fie format de socialiști și democrați este mare. Doar că un astfel de pas i-ar costa scump pe democrați, spune analistul politic Igor Volnițchi.

”Ce va urma după demiterea Guvernului Sandu. Se vor face jocuri în vederea constituirii unei noi coaliții sau cel puțin în vederea învestirii unui nou Guvern. Vor afecta aceste jocuri unitatea Partidului Democrat? Nu știu, dar este un risc pentru PD, care riscă nu doar cu integritatea proprii fracțiuni, ci și cu faptul că ar putea contribui la întărirea pozițiilor Partidului Socialiștilor”, conchide Igor Volnițchi.

Amintim că Guvernul Sandu a fost demis în data de 12 noiembrie cu votul a 63 de deputați. Pentru demiterea Executivului au votat socialiștii și democrații.