Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Al „13-lea salariu” revine în sistemul bugetar: Cât de mare va fi - proiect de lege

În Legea salarizării ar urma să fie stabilit în mod expres că bugetarii au dreptul la al „13-lea salariu”, în mărime de 50 la sută din salariul de bază.
Sputnik

CHIȘINĂU, 11 nov – Sputnik. Un proiect de lege elaborat de Ministerul Finanțelor și propus pentru consultări publice prevede reintroducerea în sistemul bugetar a premiului anual, numit de moldoveni „al 13-lea salariu”.

Câți moldoveni câștigă lunar peste 30 000 de lei: Planul guvernării în privința salariilor

Mărimea premiului anual prevăzută de proiect constituie 50% din salariul de bază, iar modul de acordare urmează a fi stabilit de Guvern.

Modificarea vizează Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, cu implementare din 1 decembrie 2019.

Intervalul rezervat consultărilor publice este 8 – 15 noiembrie.

Proiectul nu are drept scop armonizarea legislației naționale cu legislația Uniunii Europene, se precizează în nota informativă a proiectului.

Pe lângă reintroducerea celui de-al „13-lea salariu”, în proiectul de lege se mai propune „limitarea volumului alocațiilor planificate  pentru  sporul  de performanță  la  salariile  de  bază  a  personalului  care  poate  beneficia  de  acest  spor”.

Moldova îmbătrânește tot mai mult: Cum se trăiește după 60 de ani

„Completarea urmează să aducă în condiții egale angajații din instituțiile bugetare cu acele autorități, unde o parte semnificativă o constituie persoanele cu funcții de demnitate publică și care nu pot beneficia de spor de performanță. Astfel, spre exemplu, în instanțe, partea de 10 la sută din salarii de bază ale judecătorilor se distribuie funcționarilor publici și personalului auxiliar, aceștia din urmă fiind în condiții mai avantajoase de salarizare”, se arată în nota informativă.

De asemenea, autorii proiectului propun completarea legii cu „o precizare referitoare  la imposibilitatea exercitării interimatului unei funcții de conducere de către locțiitorul titular”.