Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ploșnița din Asia a atacat în octombrie mai multe raioane: Precizările ANSA - Foto

Vremea caldă și secetoasă din octombrie a favorizat dezvoltarea mai multor specii de dăunători ai culturilor agricole. Pe lângă dăunătorii bine cunoscuți pe plan local, s-a înmulțit și a continuat să dăuneze culturilor ploșnița marmorată din Asia.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. Ploșnița marmorată, Halyomorpha Halys, originară din Asia, a compromis și pe parcursul lunii octombrie culturile agricole din Republica Moldova, cele pe care le mai găsea pe câmpuri.

Chișinăul, invadat de gândaci periculoși din Asia: Daune mari pentru economie - Video

Atacul ploșniței marmorate a produs pagube preponderent în zona de sud și centru.

Acum, gândacul din Asia a trecut la starea de hibernare, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Ploșnița marmorată este o specie invazivă, un dăunător foarte periculos pentru plante, care atacă fructele, legumele, plantațiile de viță de vie și culturile cerealiere, pădurile.

Atunci când vremea s-a răcit și culturile de pe câmpuri au fost în bună parte recoltate, ploșnița marmorată din Asia a invadat și Chișinăul, încercând să se strecoare până și în casele oamenilor pentru a ierna.

Precizăm că acest dăunător, a cărui prezență în Europa a fost constatată prin anii 2007-2008, se hrănește practic cu toate fructele, legumele și cerealele care-i ies în cale.
Proliferarea unor specii de boli şi dăunători ai culturilor agricole a fost favorizată în luna octombrie de vremea caldă, cu deficit de precipitații, informează ANSA

Pe lângă ploșnița marmorată, și dăunătorii tradiționali pentru arealul nostru geografic s-au înmulțit și au atacat culturile agricole: gândacul ghebos, viermele vestic, larvele buhei semănăturilor, păduchele lânos, păduchele din San Jose, puricii cruciferelor, gândacul roșu al rapiței, viespea rapiţei.

Gândacul ghebos s-a înmulțit, prin depunerea oălor și eclozarea larvelor, mai ales pe câmpurile din municipiul Chișinău, în raioanele Leova, Cantemir, Ceadâr-Lunga. 

Urmarea dezastruoasă a secetei: Fructe, legume și cereale mai scumpe în Moldova

Temperatura medie a aerului a constituit +12,2..+14,7 grade Celsius în luna octombrie. Maximele termice au urcat până la +26ºС.

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la +2ºС.

Totodată, pe 12 și 17 octombrie, pe alocuri s-au semnalat înghețuri la suprafaţa solului şi la înălţimea de 2 centimetri de la suprafaţa solului, cu intensitatea de minus 2 grade Celsius.

Cantitatea de precipitaţii nu a depășit 1-6 mm pe parcursul lunii octombrie, mai precizează ANSA.