Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Semne că riscați să fiți exploatați prin muncă sau sexual în străinătate

Specialista în Comunicare a Centrului ”La Strada”, Ana Trifan, a explicat pentru Sputnik Moldova cum poate fi evitată exploatarea prin muncă sau sexuală în străinătate.
Sputnik
Semne că riscați să fiți exploatați prin muncă sau sexual în străinătate

Înainte de a pleca la muncă, studii sau odihnă peste hotare trebuie să ne asigurăm că în țara de destinație vom fi în siguranță. În acest scop, ne putem informa la Linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic.

”Când doriți să plecați din țară, indiferent de scop, fie că este vorba de muncă, studii, tratament sau călătorie, faceți un apel la linia fierbinte pentru migrație și anti-trafic 0800077777, sau accesați platforma www. migratiesigura.md. O simplă discuție cu unul dintre consilieri despre scopul plecării Dumneavoastră, condițiile în care plecați, vă va ține departe de riscuri”, a relatat Ana Trifan.

De asemenea, trebuie să renunțăm la plecarea în străinătate dacă angajatorul sau persoana care intermediază angajarea noastră întreprinde următoarele acțiuni:

”Este periculos dacă intermediarul vă propune să vă perfecteze documentele într-un timp foarte scurt, fără participarea Dumneavoastră, să treceți hotarele țării cu acte false sau să țineți în secret plecarea Dumneavoastră. Alte semne care trebuie să vă pună în gardă sunt: asigurarea că nu e nevoie de experiență de muncă, cunoștințe în domeniul în care veți activa sau cunoașterea limbii țării gazdă. De asemenea, despre pericol vorbesc și condițiile impuse: plecarea cu transportul intermediarului, încercarea de a vă deposeda de pașaport, interzicerea de a ieși din transport în apropierea frontierei”, a explicat Ana Trifan.

Și chiar dacă am luat toate măsurile de precauție, este binevenit să identificăm împreună cu familia o parolă, pe care să o folosim în timpul comunicării telefonice sau on-line, în eventualitatea că suntem în pericol. Această necesitate apare în condițiile în care victima traficului de ființe umane este în captivitate și este supravegheată.

 ”Rostind parola, rudele vor înțelege că sunteți în pericol și vor lua legătura cu noi. Totodată, înainte de a pleca în străinătate, trebuie să vă notați numerele de telefon ale Ambasadei Moldovei în țara de destinație”, a recomandat Ana Trifan.