Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ex-consilier pezidențial, despre reforma Justiției: Fără ”harvardiști” la Procuratură

Fostul deputat și ex- consilier prezidențial Mihai Petrache este sceptic în privința identificării unui candidat pentru fotoliul de procuror general. Iar dacă va fi ales, viitorul procuror va trebui să poarte vestă antiglonț pentru a lupta cu colegii din sistem.
Sputnik
Ex-consilier pezidențial, despre reforma Justiției: Fără ”harvardiști” la Procuratură

Petrache declară că nu este sigur că, până la urmă, concursul va avea loc pentru că el poate să fie anulat și să nu treacă nici un candidat. Referindu-se la acea perioadă complicată de la începutul lunii iunie, fostul deputat spune că trebuia introdusă starea excepțională în țară.

„Trebuia de luat decizii neordinare, cum ar fi suspendarea funcționării mai multor instituții, și în două trei săptămâni de făcut ordine, adică după decizia Parlamentului privind statul captiv trebuiau să urmeze niște acțiuni imediate”, a precizat Petrache.

Apel straniu al ministrului Justiției: Iată ce le-a solicitat cetățenilor>>>

Vorbind despre alegerea procurorului general, Mihai Petrache a spus că Procuratura Generală reprezintă la ora actuală o ambrazură care poate fi ”luată” doar cu vestă antiglonț, iar viitorul procuror general trebuie să-și asume o responsabilitate enormă.

„El va trebui să curețe ”grajdurile” procuraturii, adică să lupte cu colegii săi, iar acest lucru ar putea să-l facă mai bine doar un om din sistem. Dacă vom pune diletanți sau ”harvardiști” și la Procuratură atunci o să avem un ”Harvard” de ăsta moldovenesc și în procuratura generală”, a punctat Mihai Petrache pentru Sputnik Moldova.

Comisia creată la Ministerul Justiției pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general a ales 16 din cei 20 de pretendenți care au depus dosarele la concurs. Pentru funcția de procuror general se „bat” șapte avocați, unii dintre care au fost procurori în trecut, șapte actuali procurori, un angajat de la Centrul Național Anticorupție și un judecător.