Oficialul a spus că după 100 de zile nu poți să schimbi paradigma de dezvoltare economică a statului, iar schemele frauduloase care au fost și mai sunt în economie distorsionează mediul concurențial.
„Aceste scheme sunt un element de monopolizare, care distorsionează mediul concurențial, dar ar trebui să facem și o distincție față de demonopolizările formale în economie care vor avea loc, cum ar fi cazul separării întreprinderii de stat Calea Ferată, dar și a sectorului energetic. Moldova rămâne a fi o țară cu un stoc de investiții pe cap de locuitor dintre cele mai reduse din Europa”, a declarat Burunsus.
Referindu-se la domeniile unde Moldova ar putea înregistra anumite salturi, Victor Burunsus s-a referit la domeniul legat de capacitatea inovațională, fapt menționat și în ultimul raport al Forumului Economic Mondial.
„Atunci când o țară nu este suficient de deschisă față de tot ce este nou, evident că ai un nivel inovativ redus. Cât privește aspectul legat de dimensiunea pieței, Moldova nu prea a făcut pași pentru că are nevoie de un salt demografic. Noi vedem că din punct de vedere demografic suntem în descreștere”, a punctat Burunsus.
Consilierul premierului a mai declarat că Moldova este o țară cu o economie mică, iar nivelul de intermediere financiară este foarte jos.
„O dovadă indirectă a acestui fapt este că, de fapt, creșterea noastră economică se datorează consumului și investițiilor în bunuri imobiliare, ceea ce pe termen mediu și lung este un risc”, a punctat Victor Burunsus.
Potrivit raportului Forumului Economic Mondial, Moldova are scoruri foarte mici la indicatori privind mărimea pieței, sistemul financiar, capacitatea inovațională. Totodată, Moldova se clasează mai bine la capitolul adoptarea tehnologiilor informaționale, piața forței de muncă și dinamismul afacerilor.