Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Îngrijorări: Luni, ne-am putea pomeni că alegerile din Chișinău nu vor fi validate

În această duminică, în Republica Moldova, vor avea loc alegeri locale generale, dar și parlamentare în câteva circumscripții.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 oct - Sputnik. Sondajele de opinie, prezentate în ultima perioadă, relevă faptul că o bună parte a electoratului este indecisă, nu mai are încredere în politicieni ori partide, și ar putea să boicoteze acest scrutin, preferând să rămână acasă. Dacă în alte localități situația ar fi ceva mai bună, atunci o problemă majoră ar putea exista în Chișinău. Astfel, dacă o bună parte a locuitorilor Capitalei vor prefera să nu iasă la vot în ziua de duminică, atunci scrutinul ar putea să nu fie validat, mai ales că o situație similară a mai avut loc anterior. Directorul Companiei de consultanţă şi cercetare politică „Intellect Group”, Ian Lisnevschi, a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova că oamenii s-au săturat de primarii care s-au tot perindat în acest fotoliu, dar nu au realizat practic nimic.

”În sondajele de opinie, avem cifre care indică faptul că oamenii au obosit de geopolitică, alegeri și nu mai cred în politicieni. Nu excludem faptul că se vor prezenta mai puțini oameni la scrutinul de duminică, poate chiar la limita validării”, susține Ian Lisnevschi.

De această părere este și fostul primar al municipiului Chișinău Serafim Urechean, care a declarat în cadrul aceleiași emisiuni la Sputnik Moldova că oamenii adesea preferă să stea această în ziua scrutinului, însă după asta să ceară rezolvarea problemelor. Tendința din ultima perioadă atestată de la scrutin la scrutin este una pesimistă, tot mai mulți moldoveni boicotează alegerile argumentând că nu mai au încredere în nimeni. Totuși, Serafim Urechean îndeamnă oamenii să își exercite dreptul constituțional de a-și alege conducătorii.

”Trebuie de introdus obligativitatea participării la vor. Trebuie să participi, să porți responsabilitate. Dacă nu ai pe cine vota, înaintează-ți candidatura proprie. Participarea la vot ar existe responsabilitatea tuturor. Nu trebuie să dormim cu paharul de vin în cap, iar apoi să vrem grădinițe școli ș.a. trebuie să ieșim la vor, de altfel, ne-am putea trezi luni dimineață că alegerile au fost invalidate din cauza numărului mic de oameni care au mers să-și exercite dreptul constituțional”, a declarat Serafim Urechean.

Politologul și jurnalistul Igor Volnițchi susține că este pentru prima oară în istoria Republicii Moldova când are loc o campanie pe idei și nu pe clișee geopolitice. Totuși, spune el, am putea asista la un absenteismul populației la aceste alegeri. 

”Teamă mi-e că de data aceasta vom avea un altfel de rezultat, adică acest sfârșit de campanie ar putea să genereze un absenteism al populației la aceste alegeri. Este îmbucurător faptul că avem o campanie bazată pe idei, și nu pe aspirații geopolitice. În premieră absolută, avem doi favoriți la funcția de primar al municipiului Chișinău care reprezintă puterea. Iar oamenii au o anumită reticență față de candidații guvernării, iar de această dată favoriții sunt exponenți ai guvernării. Iată că acesta este un alt element ce ar putea determina absenteismul populației în cadrul acestor alegeri”, a declarat Igor Volnițchi.  

Amintim că la alegerile din 2018, potrivit datelor CEC, 224.609 de alegători din Capitală au ieșit la vot. Ceea ce reprezintă 35,37 la sută din totalul de votanți.

Menționăm că pentru validarea scrutinului de duminică, oamenii ar trebui să se prezinte la alegeri în proporție de 25 la sută din numărul total al alegătorilor cu drept de vot.