Concluzia apare într-un raport prezentat pe 11 octombrie de avocatul poporului. Rolul statului, dar și al structurilor neguvernamentale pentru îmbunătățirea calității vieții bolnavilor de cancer și de alte maladii incurabile prin sprijin medical, social și psiho-emoțional pentru pacienți este unul foarte important. Cu toate acestea, deși avem un cadru legal bun, viața oamenilor aflați pe ultima sută de metri pare să nu mai aibă prioritate.
Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu susține că la capitolul asistenței paliative în rândul copiilor, Republica Moldova stă foarte prost.
”Din datele noastre, 28 de mii de persoane au nevoie de servicii paliative. Pe segmentul copii, aceste servicii practic lipsesc. Nu se cunoaște nici măcar câți copii au nevoie de aceste servicii. Nu avem secții speciale pentru acești copii – totul se rezumă la câteva paturi, nici zece la număr în terapie intensivă. Unicul segment dezvoltat este acela fondat de organizațiile internaționale și arondat la CNA, un centru pentru servicii paliative se află în raionul Orhei, iar altul în apropiere de Chișinău”, a declarat Maia Bănărescu în cadrul emisiunii ”Logica Puteri” de la Radio Sputnik Moldova.
Statul a semnat în 2014 un acord cu Organizația Mondială a Sănătății, unde se angaja să implementeze servicii paliative de calitate în țara noastre. Cu toate acestea, Republica Moldova a înregistrat progrese modeste ori, pe alocuri, chiar a bătut pasul pe loc. Raportul a mai determinat că domeniul îngrijirii paliative este pus doar în responsabilitatea lucrătorilor medicali, sectoarele de asistență medicală și voluntariat fiind slab dezvoltate.
”Am încercat să vedem care este situația în întreaga țară. Moldova a implementat în jur de 40 la sută din angajamentele asumate, ceea ce este foarte puțin”, spune juristul Oficiului Avocatului Poporului, Elena Cernăuțeanu.
Expertul medical în îngrijirea paliativă, directorul centrului de îngrijire paliativă ”Hospice Angelus”, Valerian Isac, a declarat în cadrul aceleiași emisiuni de la Sputnik Moldova că nu este ușor să vezi oamenii cum suferă, iar specialiști și doritori de a munci în domeniul asistenței paliative nu stau la coadă să se angajeze. Au aceleași salarii ca și medicii din sistem, dar sunt supuși unui impact psihologic mult mai dur. Nu e deloc simplu să vezi zilnic, oameni a căror viață atârnă de un fir de ață, iar unicul lucru ce-i mai bucură e faptul că cineva îi înțelege și le alină durerea, spune Valerian Isac.
” Trebuie să batem în toate clopotele și să spunem că omul are dreptul să plece din viață destoinic. La centrul de îngrijire paliativă ”Hospice Angelus” pacienții beneficiază de o atenție deosebită. Și de asistență psihologică, medicală, spirituală, inclusiv preoți sunt. Oamenii spre sfârșitul vieții au nevoie să se regăsească și aici noi le oferim tot suportul necesar. Însă avem nevoie și de susținere, să oferim salarii, să putem ține specialiștii acest domeniu, căci nu e deloc ușor”, spune Valerian Isac.
Conceptul de asistență paliativă este mult prea necunoscut în Republica Moldova. Lumea și nici chiar medicii adesea nu cunosc ce înseamnă medicina paliativă și unde poți să te adresezi după ajutor.
” Parcă s-ar părea că avem asistență paliativă printre medicii de familie sau asistenții sociali, însă în realitate nu este așa. Cea mai mare problemă e că avem politici bune, însă nu și rezultate. În alte țări se alocă sumele necesare fiecărui pacient, însă la noi și numărul de vizite la domiciliu pentru efectuarea îngrijirilor paliative sunt limitate de CNAM. Noi i-am întrebat pe asistenții sociali și medicii de familie dacă știu ce înseamnă asistența paliativă și ei ne-au spus că s-au documentat pe internet înainte de a veni la evenimentul dedicat acestui subiect. Asta spune tot”, a declarat juristul Oficiului Avocatului Poporului, Elena Cernăuțeanu.
Medicina primară nu ar trebui să fie în serviciile paliative, întrucât medicii de familie au prea multe sarcini. Avem nevoie de niște echipe mobile în centrele raionale care să le acorde bolnavilor acest ajutor, afirmă directorul centrului de îngrijire paliativă ”Hospice Angelus”, Valerian Isac.
”Îngrijirea paliativă este o profesie care trebuie executată cu multă dăruire și profesionalism. Factorii de decizie de multe ori nu înțeleg realitatea. Medicul de familie trebuie să aibă capacitatea de a identifica bolnavul și să-l redirecționeze la centrele specializate. Un specialist în asistență paliativă poate să facă pe zi patru sau șase vizite. Însă nici un medic de familie nu își poate permite luxul să stea la un pacient două ore, când are 40 de primiri pe zi ”, afirmă Valerian Isac.
Valerian Isac spune că pentru a avea progrese în acest domeniu sunt vitale câteva soluții: această problemă trebuie să fie discutată la nivel de Guvern și Parlament și autoritățile să înțeleagă că îngrijirea paliativă e o problemă națională, devenit o prioritate națională, ca ulterior să fie rezolvată problema asigurării serviciilor calitative și cea a finanțării, iar visul său ar fi să fie construit un Hospice în Chișinău, unde să poată apela toți cei care au nevoie de ajutor.