Paralizia cerebrală este consecința nedezvoltării sistemului nervos al copilului sau prezenței leziunilor la nivelul creierului.
”Copilul poate fi afectat încă în perioada fetală. Paralizia cerebrală poate apărea din cauza infecțiilor mamei, suferinței hipoxice în sarcină (diminuarea oxigenării între făt și mama), encefalopatiilor perinatale (afecțiuni ale creierului în timpul sarcinii), nașterii premature”, a explicat Svetlana Hadjiu.
În multe cazuri, paralizia cerebrală la copii ar putea fi prevenită, susține Svetlana Hadjiu. În acest scop, este necesar ca înainte de conceperea copilului femeia și bărbatul să-și trateze maladiile. De asemenea, medicii trebuie să țină sub control sănătatea gravidei pe durata întregii sarcini.
”Frecvent, infecțiile intrauterine netratate reprezintă cauza paraliziei cerebrale. De asemenea, gravida trebuie supravegheată minuțios de către medicul de familie și ginecolog. În acest caz, vor identificate la timp problemele care pun în pericol sănătatea și viața fătului”, a precizat Svetlana Hadjiu.
Simptomele paraliziei cerebrale se manifestă prin dezvoltare fizică întârziată, lipsa de coordonare a mișcărilor, spasme musculare, tulburări de mers, tulburări cognitive și de vedere. Deoarece aceste semne sunt comune și pentru alte boli, diagnosticul este stabilit la vârsta de doi ani.
Potrivit statisticilor, în Republica Moldova sunt 1380 de copii care au diagnosticul de paralizie cerebrală.
Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.