Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fenomen neordinar la unitățile de schimb valutar: Ce se întâmplă – explicația expertului

Diferența mare dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare a valutei arată că piețele internă și internațională sunt dinamice, cu tendințe ce se inversează frecvent. Operatorii moldoveni se asigură că nu vor ieși în pierdere și adoptă o „marjă de eroare” mai solidă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 oct – Sputnik. Decalajul dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare a valutei este semnificativ la unitățile de schimb din Chișinău începând cu luna septembrie. Săptămâna trecută, diferența dintre prețuri s-a accentuat, constituind 18-20 de bani.

Moldova, secătuită de bani: Cum FMI obligă BNM să scoată valuta din țară - expert

Nu este un fenomen caracteristic doar punctelor de schimb valutar cu activitate non-stop, dar unul general, pe care-l constatăm și pe panourile unităților de schimb ce aparțin celor mai importante bănci din Republica Moldova.

Luni, 7 octombrie, unitățile de schimb valutar ce aparțin celor mai importante bănci vând euro cu aproximativ 19,50 – 19,54 lei și îl cumpără cu 19,30 – 19,35 lei. Decalajul dintre prețuri constituie aproximativ 20 de bani în cazul monedei euro.   

Dolarul este vândut de aceleași unități de schimb cu 17,75 – 17,78 lei și cumpărat cu 17,60 lei – 17,62 lei. Decalajul dintre prețul de vânzare și cel de cumpărare al dolarului este de aproximativ 15 bani.

Cursul anunțat de Banca Națională pentru 7 octombrie:

În mod normal, în perioadele de calm și stabilitate pentru piața valutară internă și internațională, decalajul dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare este redus, de aproximativ 5-7 bani.

Un decalaj de ordinul a 20-30 de bani se întâmplă uneori să fie practicat de băncile comerciale. Casele de schimb valutar mai mici, independente, sunt mai dinamice și nu afișează diferențe atât de mari dintre cursul de vânzare și cel de cumpărare.

Decalajul mare „vorbește despre anumite turbulențe prin care trece piața valutară. În asemenea împrejurări, operatorii se asigură că vor face față unor schimbări rapide ale cursurilor valutare”, a comentat pentru Sputnik expertul economic Viorel Gîrbu.

Cursul leului în raport cu principalele valute de referință este stabilit o dată pe zi la Chișinău, în timp ce pe piața valutară mondială cotațiile monedei unice europene sau ale dolarului se schimbă din minut în minut.

Când pe piețele internaționale se produc anumite turbulențe, operatorii din Chișinău preferă să păstreze o distanță mare dintre cursul de vânzare și cel de cumpărare a valutei, a explicat expertul economic.

Un decalaj semnificativ dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare este practicat în Chișinău zilnic de casele de schimb valutar cu activitate non-stop. Pe durata nopții, acestea afișează un curs de cumpărare mai mic și un curs de vânzare mult mai mare. În cazul acestor unități de schimb, rezultă un decalaj foarte mare, de până la un leu.

Totuși, aceasta este o categorie specifică de unități de schimb valutar, prețurile fiind argumentate economic în cazul lor. Este costisitor să menții operațională pe durata nopții o casă de schimb valutar și cheltuielile sunt incluse în comisionul perceput de la clienți.