Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Detalii noi despre modificarea vârstei de pensionare a judecătorilor și militarilor

Un punct din acordul PSRM-ACUM, care a fost semnat recent de actuala majoritate parlamentară, prevede următoarele: ”Revizuirea modalității de pensionare a judecătorilor și militarilor și alinierea la sistemul de pensionare național”.
Sputnik
Detalii noi despre modificarea vârstei de pensionare a judecătorilor și militarilor

Acest subiect aprins a stârnit nemulțumiri în rândul judecătorilor și militarilor. În timp ce unele componente ale coaliției de guvernare menționează că se vor purta discuții largi înainte ca acest proiect să fie aprobat, alți actori politici au declarat că vor face tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple. 

Opiniile sunt împărțite inclusiv în cercurile coaliției de guvernare și se eschivează să de-a un răspuns ferm, deși au semnat un acord în acest sens.

Întrebat dacă totuși vârsta de pensionare a judecătorilor și militarilor s-ar putea majora până la 63 de ani, deputatul PSRM Grigore Novac a declarat că punctele din acordul politic semnat de actuala majoritate parlamentară sunt bătute în cuie.

”Gata, nu se mai negociază. Discuțiile au avut loc până la semnarea acordului, acum deja mergem pe implementarea acestora. Este cert că militarii activează în condiții speciale și își pun viața în pericol. Este o meserie cu risc sporit. Au fost opinii că unele categorii din structurile de forță au pensii exagerat de mari. Se dorește o analiză ca să vedem câte persoane beneficiază de pensii exagerate. Cum va arăta proiectul ce va fi prezentat plenului este greu de spus, însă este cert faptul că trebuie să schimbăm ceva la acest capitol. Judecătorilor, dacă le majorăm vârsta de pensionare, ne vor mulțumi, iar dacă aplicăm aceiași tactică pentru militari, atunci aceștia ne vor urî. Eu sunt de partea militarilor și PSRM la fel”, a declarat socialistul Grigore Novac în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova.

Ceva timp în urmă, în cadrul aceleiași emisiuni, deputatul PAS Igor Grosu a declarat că într-adevăr există această chestiune în acord și urmează să fie discutată cu cei vizați, ulterior aprobată în Parlament, însă se va reieși și din sursele financiare pe care le are bugetul național.

”Vom discuta cu toți cei vizați. Vom reieși și din resursele financiare pe care le avem disponibile. Va trebui să ținem cont de multe chestiuni, inclusiv de opinia celor vizați. Nu îmi amintesc a cui exact a fost ideea, însă va trebui să luăm în calcul că unele persoane au intrat în sistem conform unui sistem și ies din sistem diferit”, susține Igor Grosu.

Din anul 2020, militarii vor ieși la pensie după o vechime în serviciu de 25 de ani. Până în 2011, militarii se pensionau după o vechime în muncă de 20 de ani, dar aceasta a fost majorată în ultimii 9 ani treptat, cu câte 6 luni pe an.

Judecătorii din Republica Moldova, potrivit unei legi adoptate în 2014, se pot pensiona la vârsta de 50 de ani, dacă au o vechime în muncă de cel puțin 20 de ani, dintre care 12 ani și 6 luni în funcția de judecător.