Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Președintele „Moldovagaz” face dezvăluiri: Ce moștenire i-au lăsat predecesorii - Video

Angajații „Moldovagaz” care au încălcat „disciplina financiară” au fost concediați. Există anumite probleme la întreprindere, inclusiv unele ce nu pot fi divulgate, fiind „secret comercial”, a declarat Vadim Ceban, invitat în studioul de radio Sputnik.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. Problemele de la „MoldovaGaz” țin de „moștenirea” lăsată de predecesori, fiind vorba inclusiv de „devieri financiare”, a declarat în studioul Radio Sputnik președintele consiliului de administrație al întreprinderii moldo-ruse ,,Moldovagaz”, Vadim Ceban, care a preluat funcția în data de 2 septembrie.

„Devierile financiare” au fost cauzate de neajustarea la timpul potrivit a tarifelor, a precizat Vadim Ceban.

Noul președinte al întreprinderii a spus că deja a avut o întâlnire cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), exprimându-și speranța că urmează o relație bună și corectă cu ANRE.  

Decizia cu privire la contractul dintre „Gazprom” și ”Moldovagaz”: Anunț oficial

Vadim Ceban a declarat că a mai constatat și alte genuri de probleme la „Moldovagaz”, dar că nu intră în detalii, pentru că „anumite lucruri reprezintă secret comercial”.

„Dar sunt cazuri de încălcare a disciplinei financiare”, a adăugat Vadim Ceban.

Unii angajații care le-au admis, a precizat președintele întreprinderii, au fost chiar eliberați din funcție. De asemenea, „anumiți colaboratori care nu făceau față cerințelor din fișele de post” a fost necesar să plece, potrivit șefului de la „Moldovagaz”.

Întreprinderea funcționează în regim normal, achitările față de „Gazprom” se fac la nivelul de 99-100%.

Totuși, noul președinte a vorbit despre necesitatea unor reorganizări în partea ce ține de distribuția gazelor și, posibil, în partea de transport gaze, „inclusiv în cadrul întreprinderii-mamă”. „Întreprinderea trebuie să fie pregătită pentru o piață concurențială”, a subliniat Vadim Ceban.

Concernul rus „Gazprom” deține 50% din acțiunile SA „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova – 35,33%, administrația de la Tiraspol – 13,44%, iar mici acționari dețin 1,23% din acțiuni.