Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

După o pauză de 30 de ani, fructele moldovenești revin pe piețele din Siberia -Detalii

Locuitorii regiunii Siberia, din Federația Rusă, vor avea posibilitatea să se delecteze cu fructe moldovenești, după o pauză de 30 de ani.
Sputnik
După o pauză de 30 de ani, fructele moldovenești revin pe piețele din Siberia -Detalii

Până la sfârșitul acestui an, Asociația „Moldova-Fruct” va exporta în Federația Rusă 300 de mii de tone de mere și 60 de mii de tone de struguri. O parte dintre fructe vor fi livrate și în regiunea Siberia. Declarația a fost făcută pentru studioul ”Sputnik Moldova” de către președintele Asociației ”Moldova Fruct”.

Până în prezent, fructele cultivate de Asociația ”Moldova Fruct” erau exportate doar în orașele mari din centrul Federației Ruse. Din acest an, vor ajunge și în rețelele mari de magazine din nordul și sudul țării. După colapsul URSS, locuitorii din regiunile îndepărtate ale Rusiei nu au mai avut posibilitatea să consume fructe moldovenești.

La această înțelegere au ajuns reprezentanții Asociației ”Moldova Fruct” cu oamenii de afaceri ruși în cadrul Forumului Economic Moldo-Rus.

”Trebuie să fim prezenții acolo unde este generația de consumatori care cunosc fructele moldovenești.  Suntem așteptați în Kaluga, Altai, Siberia, Murmansc. Am fost întrebați, deseori, când vom livra fructe moldovenești în aceste regiuni. Consumatorii așteaptă de la noi struguri de masă, mere, prune, cireșe, ceea ce se numește producție proaspătă și inofensivă. Ne-au spus că s-au săturat de fructe care nu au gust și miros”, ne-a relatat Vitalie Gorincioi, președintele Asociației ”Moldova Fruct”.

Cea de-a doua ediție a Forumului Economic Moldo-Rus s-a desfășurat în Capitală, în perioada 19-21 septembrie 2019. În cadrul evenimentului au fost analizate posibilitățile de colaborare în domeniile turismului, agriculturii, industriei vitivinicole, transferului de tehnologii, protecției și dezvoltării afacerilor.

Autor: Maria Dimineț