Toți încearcă să identifice rădăcina eșecului acestei reforme pentru care s-au cheltuit sume colosale de bani și, poate la un moment dat au fost ruinate și destine. Fostul judecător la CEDO Stanislav Pavlovschi susține că evoluții în domeniul justiției au bătut pasul pe loc din mai multe motive, cum ar fi: voința politică, dar și expertizele experților internaționali care deși aveau o pregătire bună, nu aveau idee despre realitățile și problemele din acest domeniu cu care se confruntă Republica Moldova.
”Vin experți europeni, foarte buni, extraordinari, care au trecut prin cea mai calitativă selecție din partea UE, însă fiecare cu experiența și cunoștințele sale, relevante pentru sistemele lor de drept, dar sunt oameni care nu au idee despre realitățile și problemele din Republica Moldova. Și așa s-a întâmplat ca de-a lungul acestor ani, reforma a fost îndreptată nu spre consumatorul final al acestei reforme – adică poporul, ci pentru îmbunătățirea condițiilor de trai a celor care lucrează în sistem”, spune Pavlovschi.
Potrivit juristului, problemele din sistem au fost identificate și soluțiile au fost propuse, însă guvernarea ce activa în perioada 2012-2013 nici nu a vrut să audă despre acest lucru.
”Știți foarte bine că s-au majorat salariile procurorilor și judecătorilor, condițiile de pensionare etc. Eu nu zic că nu trebuiau majorate, căci salarizarea și pensionarea sunt doi piloni de bază a independenței judecătorești. Doar că, scopul inițial al acestei reforme nu a fost îmbunătățirea condițiilor de trai a judecătorilor și procurorilor, asta trebuia să fie ceva colateral, în realitate trebuiau să fie create condiții legislative ca toți să acționeze conform legii. Dacă sistemul rămâne sistemul neschimbat, putem să schimbăm zece procurori generali”, a declarat Stanislav Pavlovschi în cadrul emisiunii ''Logica Puterii'' de la Radio Sputnik Moldova.
Stanislav Pavlovschi a mai adăugat că în Moldova lipsește standardul probării, întrucât țara noastră nu are un mecanism clar pentru a stabili potrivit cărei metode aplicăm pedeapsa. La ora actuală se aplică standardul propriei convingeri, dar acest mecanism e un lucru subiectiv, spune expertul.