Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Soluția unui fost judecător la CEDO pentru a-l face pe Rothschild să renunțe la Aeroport

Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău este un subiect intens discutat de societate, experți, dar și autorități.
Sputnik
Soluția unui fost judecător la CEDO pentru a-l face pe Rothschild să renunțe la Aeroport

Cu toate acestea, deocamdată nu există o soluție clară cum acest bun ar putea reveni în posesia statului. Totuși, fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi are o soluție pentru această problemă, care i-ar face pe noii acționari să renunțe la companie fără a risca litigii internaționale.

”Soluția este foarte simplă – impozitarea. Chestiunile sau problemele de impozitare sunt scoase din convenția pentru drepturile omului. Deci, problemele de fiscalitate nu pot fi contestate la CEDO. Statul este liber să impoziteze compania chiar și cu 90 la sută, chiar și 95 la sută și eu sunt sigur că ei singuri o să dea Aeroportul înapoi ”, susține Pavlovschi.  

Totodată, Stanislav Pavlovschi a adăugat că Guvernul trebuie să identifice argumente pertinente juridice pentru a putea rezilia contractul, întrucât nu vom putea declara nul ori rezilia contractul doar pentru că se află altcineva la conducerea Executivului, deoarece este vorba de instituția Guvernului și nu de persoanele care îl conduc.

”Părerea mea personală este că dacă cineva a cedat acest aeroport, înseamnă că i-a trebuit cuiva aceste lucru. Acolo e vorba de bani buni. Guvernul a înțeles că pierde bani și iată s-au trezit și vor aeroportul înapoi. Anularea celor patru hotărâri din 2012 și 2013 nu au nici o consecință juridică. Noi trebuie să procedăm așa ca să convingem partenerii de dezvoltare că avem dreptate, neîncălcând prezumția de nevinovăție. Guvernul nu poate să declare nul acest contract pe care l-a semnat tot această instituție - Executivul. Aici exponenții guvernării nu au importanță, căci vorbim despre Guvern ca instituție, nu de cine îl conduce”,  susține Pavlovschi.

Acum câteva zile, patru hotărâri aprobate de Guvern în anii 2012 și 2013, care vizează organizarea și desfășurarea concursului pentru concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, au fost abrogate.

Astfel, a fost anulată decizia privind inițierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea aeroportului, hotărârea cu privire la aprobarea concesionării activelor aeroportului, cea pentru aprobarea rezultatelor concursului închis de selectare a concesionarului și hotărârea privind reconfirmarea aprobării concesionării activelor Aeroportului Internațional Chișinău.

Anterior, Maia Sandu a anunțat că Ministerul Justiției pregătește dosarul pentru a se adresa în judecată și a rezilia contractul de concesiune semnat cu „Avia Invest” în 2013, iar Ministerul Economiei a început o evaluare pentru a verifica dacă au fost realizate toate investițiile în aeroport, prevăzute în contractul de concesionare.

Autor: Tatiana Cebotari