Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ion Suruceanu, ”Celentano de Moldova”, la 70 de ani

O jumătate de veac (mai precis, 51 de ani) pe scena, o popularitate fantastică, fără a fi afectat însă de „vedetism”. Chiar și aceste succinte aprecieri sunt suficiente pentru a înțelege ce personalitate puternică este Ion Suruceanu.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 sept – Sputnik. De-a lungul carierei sale interpretative, Ion Suruceanu a reușit să-și bucure spectatorii și ascultătorii din toată lumea, începând cel mai de sud punct al URSS (localitatea turkmenă Kușka) și până la Arhanghelsk, de la Prut până la granița cu Japonia, dar și până în Portugalia.

Ion Surucenu s-a născut pe 9 septembrie 1949 în satul Suruceni. A debutat în 1968 ca solist al legendarei formații ”Noroc”.

Ion Suruceanu, ”Celentano de Moldova”, la 70 de ani

În unul din interviurile sale, Suruceanu a spus în glumă că el se bucura în Moldova de aceeași popularitate ca și Iuri Gagarin! Ne vom permite să-l corectăm un pic pe maestru. Ce înseamnă „se bucura de popularitate”? Ion Suruceanu este și la ora actuală solicitat de ascultători. Și evident că 70 de ani nu înseamnă nicidecum sfârșitul cariere de creație.

Reporterii Sputnik Moldova și-au amintit câteva crâmpeie elocvente din viața lui „Celentano din Moldova”. Anume așa este numit Suruceanu în spațiul postsovietic, dar, probabil, și în alte colțuri ale Europei unde evoluează astăzi cântărețul moldovean.

Melodia „În grădina lui Ion” în interpretarea lui Ion Suruceanu a devenit deja clasică pentru muzica moldovenească de estradă.

Puțini interpreți au reușit să îmbine muzica funk cu cea patriotică. „Inima mea e Moldova” este o melodie unică în acest sens. Aproape în fiecare dimineață, aceasta răsuna din toate difuzoarele țării.

În anii 1978-1979, Suruceanu a fost solist al formației ”Bucuria, condusă de Ptere Teodorovici.

Formația „Bucuria” a fost o nouă etapă în creația lui Ion Suruceanu.

Până la începutul anilor ‘80, Suruceanu interpreta cu precădere piese în limba română, fiind cunoscut mai mult în Moldova. Ulterior, în repertoriul său au început să apară și piese în limba rusă, această perioadă fiind extrem de productivă în biografia de creație a artistului.

Iar studioul „Moldova-film”, aproximativ în aceeași perioadă, a realzat un film muzical cu participarea lui Ion Suruceanu și a Sofiei Rotaru. Cei doi au înregistrat mai multe duete muzicale.

Iubitorii de muzică din fostele republici sovietice își aduc aminte și astăzi de cântecul „Nezabudka” (Floare de nu-mă-uita) compus de Veaceslav Dobrânin și interpretat de Ion Suruceanu.

Compoziția „De ce?” era difuzată de toate posturile de radio din Uniunea Sovietică.

Cântărețul este foarte popular și în prezent. Suruceanu nu concertează doar în țară, ci și în Europa, Rusia.